Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Proletären i Nordkorea 1: Att försöka förstå ett demoniserat land


Nordkorea är världens mest demoniserade land. Det finns inget land som utmålas som så skräckinjagande och samtidigt så löjeväckande.

I Proletärens artikelserie försöker vi se bortom propagandan. Vi träffar fabriksarbetare, bönder, militärer, studenter, professorer och politiker. Vi besöker nybyggda sjukhus och bostadskomplex. Vi pratar med präster och partirepresentanter.

I media sprids många myter om Nordkorea som är lätta att motbevisa. Men samtidigt finns det inslag i det nordkoreanska samhället som är fullständigt främmande ur ett svenskt kommunistiskt perspektiv.

Det i grunden socialistiska landet styrs av ett parti som varken säger sig vara kommunistiskt eller marxistiskt. Istället har nordkoreanerna skapat sin egen ideologi, med personkult och militären i centrum. Alla invånare garanteras visserligen arbete, bostad, sjukvård och utbildning men det eviga krigstillståndet har satt demokratin och arbetarinflytandet på undantagstillstånd. Det är en stat som kräver sina medborgares fullständiga lojalitet för att försvara det man anser vara det allra mest värdefulla – självständigheten.

Det nordkoreanska samhället har på ett brutalt sätt formats av sin historia av enväldig feodalism, japansk ockupation, USA-imperialismens bombkrig och ständiga krigshot. Krigshot som lett till att Nordkorea ansett sig behöva kärnvapen som garant för fred.

Bortom myter och propaganda försöker Proletären, till skillnad från all annan media, förstå det demoniserade Nordkorea.

Här är hela Proletärens artikelserie, med artiklar publicerade i Proletären nr 29, 31 och 33:
Bilköer, skyskrapor och välfärd i Pyongyang
”Vi försvarar folket i hela regionen"
På gudstjänst i Pyongyang
Tre politiska partier – total enighet
Myten om de förbjudna frisyrerna
7 falska nyheter om Nordkorea – har du gått på mediebluffarna?
Bonden Sven-Erik kritisk till mediebilden efter 10 år i Nordkorea
”Verkligheten är ingen kliché"
Arbete och fritid på elkabelfabrik 326
”Stolt över att vara bonde"
"Varken syd eller nord vill ha krig"