Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten fastslår: förtal att kalla kapitalist för islamistkopplad och oseriös

Förtalsdomen mot en lokalpolitiker i Lilla Edet, som kallat en välfärdskapitalist för islamistkopplad och oseriös arbetsgivare i ett inlägg på sociala medier, fastställdes förra veckan i en dom i hovrätten.

August Eliassons artikel ur nr 41, 2020.
Proletären

Domen mot en lokalpolitiker i Lilla Edet som dömdes i tingsrätten förra året för grovt förtal, efter att på sociala medier ha kallat välfärdskapitalisten Magnus Olsson för islamistkopplad och oseriös arbetsgivare, fastställs av hovrätten. Det står klart efter att domen blev offentlig i onsdags förra veckan.

Lokalpolitikern, Anders-William Berg från partiet Edetlistan, är besviken på domen – men säger att de kommer att fortsätta att driva frågan politiskt.

– Magnus Olsson som individ är egentligen helt ointressant för mig. Men efter mer än tre års rättsprocess har inte någon av de etablerade partierna i Lilla Edet vågat uttala sig om hur de kunnat göra kommunen till en arena för den här sortens verksamheter. Nu är munkavlen borta och vi kommer att fortsätta driva fajten, säger Anders-William Berg till Proletären.

Det var i februari 2021 som han skrev ett inlägg på sociala medier på uppdrag av sitt parti. I inlägget beskrivs hur en ”islamistkopplad väckelsepredikant” som äger bolaget Ströms slott AB bedriver förskoleverksamhet i kommunen och att Edetlistan aldrig kommer att tolerera ”religiös extremism” inom barnomsorgen, eller oseriösa arbetsgivare som dumpar löner.

Uppgifterna i inlägget var hämtade från bland annat Proletärens artiklar om Ströms slott AB, i samband med att bolaget tog över förskolan Lär och lek i Angered hösten 2020. Förskolan hade då stängts då ägarna visat sig ha samröre med islamistisk extremism.

Proletärens artiklar var också anledningen till att tidningens chefredaktör August Eliasson var kallad som vittne till hovrätten. Eliasson vittnade om sina kontakter med en orolig förälder som menade att kopplingarna till extremister fanns kvar på Lär och lek även med Ströms slott AB som ny ägare.

 
Proletären
Anders-William Berg utanför hovrätten.

Medan tingsrätten menade att det inte var försvarligt av Anders-William Berg att sprida uppgifterna, gjorde hovrätten en annan bedömning. De menar att det fanns ett stort allmänintresse i uppgifterna och att en privat aktör i offentlig verksamhet måste vara beredd att granskas och debatteras. 

Samtidigt menar hovrätten att det inte fanns tillräckliga bevis för Magnus Olssons kopplingar till islamism, att han exploaterat arbetskraft, dumpat lönerna eller utsatt barn för fara, som påstods i inlägget.

Detta trots att Ströms Slott AB anklagats för ekonomiska oegentligheter och bristande säkerhet i barnomsorgen – och trots uppgifterna i bland annat Proletären om att Lär och lek i Angered fortfarande hade kopplingar till de tidigare ägarna. Därmed fastställdes domen om grovt förtal.

– Det är juridikens tolkning av ord som ”kopplad” och ”exploatering” som fällt mig. Att företaget åter har öppnat verksamhet, och återanställt personal, efter att denna stängts på grund av kopplingar till islamistiskt extremism är dock sant. Sådant vill vi inte ha i Lilla Edets kommun och det kommer vi aldrig sluta kämpa för att få slippa, säger Anders-William Berg.

I juni 2022 publicerade Bohusläningen ett reportage där Magnus Olsson, som alltså också är frikyrkopredikant, själv för fram djupt reaktionära uppfattningar om att homosexualitet är en synd, att kvinnor är underordnade män och att abort ska förbjudas. Där framgår också att bolaget tjänat tiotals miljoner på skattebetalarnas bekostnad – och flera gånger kritiserats för brister i verksamheten.

Lär och lek barnomsorg i Angered drevs vidare i ett och ett halvt år efter köpet hösten 2020. Då fick hyresvärden Victoriahem i en dom i Hyresnämnden rätt i att säga upp kontraktet med Ströms slott AB.

I april 2022 genomförde Göteborgs kommun en oannonserad inspektion i verksamheten – och hittade så pass stora säkerhetsbrister att de omedelbart utfärdade ett verksamhetsförbud mot Ströms slott AB. Därmed fick förskolan stänga för gott.