Hoppa till huvudinnehåll

Manifestation för arbetarskydd

– EU-lagstiftningen blir en kapplöpning mot botten när det gäller säkerheten på jobbet, säger järnvägsarbetaren och skyddsombudet Simon Hedelin från Kommunistiska Partiet. På söndag den 28 april ska han tala på Workers Memorial Day i Göteborg.

Simon Hedelin från Kommunistiska Partiet kommer att tala om hur de ständiga upphandlingarna gör arbetsplatserna osäkrare.
bulgn/Privat

Workers memorial day hedrar arbetare som dött, skadats eller blivit sjuka på jobbet. Varför är det viktigt att uppmärksamma denna dag?  

– Trots att arbetarklassen utgör en majoritet i Sverige så finns det förutom första maj få dagar under året då arbetarfrågor står i fokus. Klassamhället skördar fortfarande liv och fjolåret var det blodigaste på tolv år i Sverige. Det känns då än viktigare att vi sätter frågan på dagordningen.

Privat
Simon Hedelin

Du ska prata på Götaplatsen i Göteborg på en manifestation organiserad av Unga Byggare. Vad ska du tala om? 

– Jag kommer beröra ämnen som hur EU-lagstiftningen blir en kapplöpning mot botten när det gäller säkerheten på jobbet. Men att det finns alla möjligheter för politiker och för arbetsköpare att arbeta proaktivt med dessa frågor och att höja säkerheten.

– Jag ska ta upp att det inte är en naturlag att man måste tävla för lägsta bud i upphandlingar till exempel, och att anställdas säkerhet måste gå först. Sverige har utan tvekan råd med det.

En av de andra talarna är socialdemokraten Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande. Hur känns det?

– För min del känns det bara fint! Attenius får stå för vad han och hans parti gör, eller inte gör. Vad de lovat och inte håller.

Manifestationen som arrangeras av Unga Byggare börjar klockan 13.00 söndag den 28 april på Götaplatsen i Göteborg.