Hoppa till huvudinnehåll
Av

Enhälligt nej från Pappers

– Det är viktigt att säga nej till ett avtal som skriver andra förbund på näsan och som binder upp vårt förbund till de stora industriförbunden, säger Anders Lönnberg, ordförande för Pappers avdelning 38 i Hyltebruk, om förslaget till nytt Industriavtal.


Förra torsdagen sade Pappers förbundsårsmöte nej till förslaget till nytt Industriavtal. En viktig markering mot det avtal som syftar till att hindra LO-förbunden från att driva självständiga avtalsrörelser och kämpa för rejäla lönelyft, ett avtal som inte bara höjs till skyarna av arbetsköparna utan också förrädiskt stöds av bland andra tjänstemannaförbundet Unionen och IF Metalls ledning.

– Beslutet var enhälligt och inte särskilt kontroversiellt, det var i princip ingen diskussion överhuvudtaget och det var ingen som talade för det nya Industriavtalet, berättar Anders Lönnberg, ordförande för Pappers avdelning 38 i Hyltebruk.

– Det som väl förvånade mig var att även förbundsledningen ställde sig bakom avslaget.

Proletären träffar Anders Lönnberg på Arlanda flygplats på fredagseftermiddagen innan han ska flyga hem till Hylte. Pappers har just avslutat sitt två dagar långa förbundsårsmöte i Stockholm, där frågan om det nya Industriavtalet var en viktig punkt på dagordningen.

• Varför säger Pappers nej till det nya Industriavtalet?
– Vår största invändning är att det nya Industriavtalet binder upp utomstående förbund och tar ifrån dem beslutsrätten över sina egna avtal.

– Transport var de enda som reserverade sig i LO:s styrelse, de inser att de får händerna bakbundna av det här. Jag förstår inte hur ett förbund som Kommunal kan tycka att det här är okej.

Men det är inte bara solidariteten med de andra LO-förbunden som vägt tungt.

– Skulle vi sagt ja hade det brutit mot våra egna stagar, efter som det nya förslaget öppnar för tvingande beslut, förklarar Anders Lönnberg.

– I Pappers håller vi avtalskonferenser som fattar beslut i avtalsfrågor så att ledningen inte kan fatta beslut över huvudet på oss. Om en avtalskonferens underkänner ett förslag till avtal så faller det.

Med det nya förslaget till Industriavtal kan parter som redan har tecknat avtal aktivt lägga sig i andra förbunds avtalsförhandlingar, under överinseende av de så kallade opartiska ordförandena, OpO.

– Dessutom var det många som reagerade mot att konflikträtten begränsas. Det nya Industriavtalet är omgärdat med så många regler att det blir nästintill omöjligt att ta till konflikt.

Anders Lönnberg berättar att Pappers har en organisation som skiljer sig från andra LO-förbund, som han tror varit betydelsefullt för förbundets ställningstagande mot Industriavtalet. Till skillnad från till exempel IF Metall är Pappers mindre toppstyrt, det finns en närhet till medlemmarna på ett annat sätt.

– Vi har inga klubbar, utan varje arbetsplats är en avdelning. Det finns inget representantskap eller andra mellanled mellan den lokala nivån och förbundsledningen. Många ordföranden jobbar fortfarande halvtid på sitt gamla jobb och ingen av oss som är anställda som förtroendevalda tjänar mer än vi gjorde när vi stod på golvet.

• Vad innebär ert nej till Industriavtalet? IF Metall och Teknikföretagen säger att det kommer att fungera även utan Pappers.
– Det är lite märkligt att kalla något för ett Industriavtal när det inte gäller hela industrin. IF Metall kan så klart skriva vilka avtal de vill men jag anser inte att det är ett Industriavtal längre.

• Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg säger till LO-tidningen att ”nu gäller det att stå upp för det gamla industriavtalet till hundra procent”. Hur ser du på det? Er motpart Skogsindustrierna har ju godkänt det nya avtalet.
– Det har jag inte sett, men jag tycker att det är ett märkligt uttalande. Det gamla Industriavtalet byggde på att samtliga parter inom industrin godkände det. Det sades ensidigt upp av Teknikföretagen, som är IF Metalls motpart, och kan knappast gälla längre. Sen går det så klart att bedriva avtalsförhandlingar efter intentionerna i det gamla Industriavtalet.

– Som jag ser det finns det inget avtal som gäller mellan Pappers och Skogsindustrierna, men jag skulle inte bli förvånad om vår förbundsstyrelse kommer med något kompromissförslag. Vi har avtalskonferens i september och det är möjligt att vi får ta ställning då.

Pappers är precis i startgroparna inför den kommande avtalsrörelsen. I förra årets avtalsrörelse anklagades Pappers för att sätta Industriavtalet ur spel när förbundet tog ut sina medlemmar i strejk, men Anders Lönnberg anser att förhandlingarna sattes ur spel redan när IF Metall och Unionen bröt samordningen mellan Industriförbunden och tecknade avtal med obefintliga lönehöjningar som sedan övriga förbund mer eller mindre tvingades att förhålla sig till.

– I förra avtalsrörelsen fanns det en viss form av samordning, men alltihop sprack när Unionen och IF Metall gick före med sina avtal, som också innebar olika långa avtalsperioder. Nu ska det samordnas igen, men förtroendet fick sig en knäck av Unionen och IF Metalls agerande.

– Vi fick väl inte heller något kanonavtal, men en orsak till att vi tog konflikt var att Skogsindustrierna inte förhandlade överhuvudtaget.

• Till sist, tror du det har någon betydelse att Pappers säger nej till Industriavtalet?
– Jag tror det har viss betydelse. Vi är ett litet förbund med knappt 18000 medlemmar, men ur ett nationalekonomiskt perspektiv har Pappers stor betydelse. Det är en stor del av Sveriges export som kommer ifrån pappersindustrin.

– Man ska kanske inte dra för stora växlar på det här, men för vår del är det viktigt att säga nej till ett avtal som skriver andra förbund på näsan och som binder upp vårt förbund till de stora industriförbunden, som IF Metall, sammanfattar Anders Lönnberg.