Hoppa till huvudinnehåll
Av

Veolia kör över tågarbetarna

Kort efter att tågstrejken var över, kom nya siffror för antalet varslade arbetare på Öresundstågen. Den här gången förhandlar Seko lokalt med arbetsköparen Veolia.


I förra veckan rapporterade Proletären om att tågoperatören Veolia nu vill säga upp 95 lokförare och tågvärdar, för att sedan återanställa 22 av dem på 75 procent. På Sekos hemsida står inte en rad om detta, och Proletären ringer därför upp Jens Kvist Christensen, ordförande för Seko Klubb 104 – Öresundståg.

– Från Sekos sida har vi reserverat oss mot uppsägningarna. Vi anser att de inte är nödvändiga.

Uppsägningarna var enligt Jens Kvist Christensen inte oväntade, men omfattningen av dem var det.

– Vi hade tre möjliga scenarion efter strejken, och detta var det vi såg som minst troligt, säger han. Veolia räknar med att de behöver 320 heltidsanställningar i produktionen, vilket är alldeles för få enligt våra beräkningar.

Sekos andra möjliga scenarion var en produktion med 380 heltider, eller allra helst att alla fick vara kvar.

– Det alternativet de valde var det alternativet som inget företag skulle valt om de hade som mål att gå med högsta möjliga vinst, kommenterar Jens Kvist Christensen.

Han menar att Veolia, med hjälp av arbetsköparorganisationen Almega, sätter ideologiska mål framför ekonomiska.

– De tittar inte på vinst, utan på ideologi. Den nyliberala ideologin, där man varken vill ha fackföreningar eller strejkrätt, säger han.

Av den kampvilja som Seko visade inför tågstrejken i juni, märks dock inte mycket nu.

– Vi har redan drivit de här frågorna centralt en gång, och gör det inte igen, säger Jens Kvist Christensen.

Facket har valt att inte agera vidare, utan nöjer sig med att förhandla med företaget om uppsägningarna.

– Vi har avslutat Las-förhandlingarna idag, fredag 11 juli. Det är första gången sen i februari som Veolia över huvud taget varit förhandlingsvilliga, vilket är positivt.

Positivt är också att Veolia håller sig till den avtalade ”5-procentsregeln”, som endast tillåter 5 procent deltidsanställningar och 5 procent timanställningar. Men det är nog inte mycket till tröst för dem som ändå sägs upp.

– Dem ska vi försöka hjälpa att hitta seriösa anställningar i andra företag, svarar Jens Kvist Christensen på frågan om vad som händer med de 73 som inte återanställs.

Man kan verkligen ifrågasätta agerandet från Sekos ledning kring de nya varslen. Det var på grund av varslet av 252 anställda på Öresundståget som medlemmarna tryckte på underifrån, till dess att förbundet utlyste tågstrejken i juni.

Att Seko ”godtar” varslen är minst sagt beklagligt. En kämpande fackförening borde motsätta sig alla uppsägningar, och värna om alla sina medlemmar.

Det tycks ändå som att varslen kom som en överraskning för Seko. Jens Kvist Christensen menar att Veolia tycks sätta ideologi före vinst, men missar att företag ofta hellre väljer dyrare timanställningar än billigare fastanställningar, då de i den här frågan planerar långsiktigt. En osäker arbetsstyrka är tyst och utbytbar.

Sekos agerande i de aktuella varslen är i bästa fall aningslöst, och det är beklagligt att man väljer att inte ta tillvara på den kampvilja som förbundets medlemmar visade i tågstrejken.