Hoppa till huvudinnehåll
Av

Unga arbetar gratis på festivaler

Sommarens alla musikfestivaler går runt tack vare tusentals unga volontärarbetare. Nu granskar Arbetsmiljöverket om volontärerna på Sveriges största festival har utsatts för brott mot arbetsmiljölagen.


På årets upplaga av Borlängefestvalen Peace & Love uppmärksammades hur unga volontärarbetare arbetade under hårda villkor som bryter mot flera arbetsmiljöregler.

Drygt 7.000 volontärer arbetade i år på den veckolånga festivalen i som ägde rum mellan 26-30 juni. I utbyte mot 60 timmars arbete under en vecka fick volontärerna ett festivalpass värt 2.000 kronor, mat och campingplats (volontärer under 18 år arbetade 30 timmar). Arbetet skulle i så fall motsvara en timlön på 33 kronor, och då är ändå inte OB-tillägg för kvälls- och nattarbete inräknat.

Enligt tidningen Arbetet fick volontärerna skriva på ett avtal innan de påbörjade arbetet, som ungdomarna sedan inte fått någon kopia på. Avtalet fastslår inga arbetstider. Istället hänvisas till scheman, som sedan inte delas ut. Istället skickas SMS med arbetsuppgifter under festivalens gång till volontärerna.

Enligt avtalet skulle volontärerna betala en straffavgift på 5000 kronor i händelse att de avbröt arbetet. Festivalledningen ska ha hävdat att det gäller även vid sjukdom, även när den sjuke haft läkarintyg, men backat efter påtryckningar.

Tidningen Arbetaren har intervjuat några av de unga volontärerna. En av dem är ”Johanna”, 21 år, som berättar att hon arbetade 16 timmar om dagen tre dagar i sträck med bara en halvtimmes rast. En vän till henne tvingades att arbeta två 16-timmarsdagar trots att hon vrickat foten och gick med kryckor. När hon satte sig för att vila hotades hon att bli ersättningsskyldig.

Ytterligare en funktionär uppger att han jobbat uppemot hundra timmar under festivalveckan. När han skadade knäet uppmanades han av läkare att vila resten av dagen. Istället beordrades han att resa kravallstaket.

Bristerna i arbetsmiljön uppmärksammades av bemanningsföretaget Youngcraft, som förmedlat arbetskraft till festivalen.

– Vi tolererar inte att våra ungdomar hamnar på en arbetsplats som bryter mot arbetsmiljölagen. Ungdomarna har utsatts för systematiska hot om straffavgifter, säger företagets vice vd, Simon Schöldberg, till Arbetet.

Youngcraft har därför anmält Peace & Love-festivalen till Arbetsmiljöverket, som i dagarna slog fast att de unga volontärerna ska ses som vanliga anställda och att arbetsmiljölagen gäller även för dem.

– De har fått ersättning i form av bland annat festivalpass, campingplats och måltider. Allt det har sammantaget gjort att juristerna bedömt att de är att betraktas som arbetstagare. Det innebär att arbetsmiljölagen och arbetstidslagen gäller, säger Anita Nordström, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Dalarnas län till Falu Kuriren.

Peace & Love-festivalen har växt sedan starten 1999. Då var det en ideell förening som anordnade festivalen, som de första åren ägde rum på en lokal krog under två dagar. Sedan dess har festivalen växt till att bli landets största, och Peace & Love är numera ett aktiebolag som förra året hade en omsättning på 110 miljoner kronor. I år besökte 60.000 personer festivalen.

Peace & Love har under hela sin existens haft en samhällstillvänd profil, och säger sig värna ”mångfald, gemenskap och förståelse”. Festivalen samarbetar med bland andra Amnesty, Unicef och Greenpeace, men har även sponsoravtal med stora företag som Clas Ohlson och Comviq.

Varje år har festivalen ett särskilt tema. I år var temat ”En ny värld”. Bland tidigare teman finns till exempel ”Miljö” (2005), ”Demokrati” (2006) och ”Revolution” (2007). Peace and Love har också upprättat samarbete med det socialistiska Kuba, där en festival med samma namn arrangerades i Havanna år 2011. Bland annat deltog Kubas nationalskald Silvio Rodriguez. Från Sverige medverkade bland andra Timbuktu och The Baboon Show.

Med den bakgrunden är det anmärkningsvärt att arbetsmiljön inte värderas högre för de unga arbetare som med ideellt arbete håller festivalen igång. Arbetsmiljöverket ska nu utreda om något brott emot arbetsmiljölagen har begåtts. Ledningen för Peace & Love säger å sin sida att reglerna för volontärarbetet ska ses över till nästa sommar.
Fakta

Unga arbetar gratis på festivaler

Volontärarbete på Peace & Love
  • Peace & Love använder två sorters koncept för volontärer, ”Peace & Love Funktionär” och ”Peace & Love Army”.
  • Vissa regler är gemensamma för bägge koncepten, som att ersättningen är festivalentré, mat och campingplats och att kvälls- och nattjänstgöring förekommer.
  • För att vara volontär i ”Peace & Love funktionär” måste man ha fyllt 16 år. Volontärerna arbetar 30 timmar före, under eller efter festivalen.
  • De som ingick i ”Peace & Love army” arbetar i en vecka, med en ledig dag av sju.
  • Volontärerna i ”Peace & Love army” bjuds på ”små överraskningar” under arbetet.
  • Källa: Peace & Love
Så säger lagen
  • Arbetstidslagen reglerar antalet tillåtna arbetstimmar i följd.
  • Ungdomar mellan 16 och 18 år får arbeta högst åtta timmar i sträck.
  • Den ordinarie arbetstiden får inte övergå 40 timmar per vecka.
  • Den anställde ska ha ledigt minst elva timmar i följd under varje period om 24 timmar.
  • De ska även ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje arbetsperiod om sju dagar.
  • Arbetsmiljölagen säger att arbetsgivaren ska förebygga att den anställde råkar ut för ohälsa och olycksfall i samband med arbetet.
  • Källa: Arbetsmiljöverket