Hoppa till huvudinnehåll
Av
Busschaufför

Serber mot Natoavtal

Lördag 20 februari strömmade folkmassor ut på gatorna i Serbiens huvudstad Belgrad och i många andra städer. Det skedde i protest mot det serbiska parlamentets, regeringens och presidentens avtal med Nato.


Avtalet är en het politisk fråga. Folket har inte glömt hur Nato våren 1999 bombade Serbiens städer, och motståndet mot Nato är stort i alla politiska läger. Men det märks inte i det serbiska parlamentet, varken i regeringspartierna eller oppositionen.

Måndag 15 februari röstade parlamentet i Belgrad igenom ett avtal med Nato. Endast en ledamot röstade mot avtalet. Av de närvarande 164 ledamoten röstade 157 för avtalet med Nato, sex lade ner sina röster och en från partiet SNP röstade emot.

Avtalet ger Natos trupper rätt att röra sig fritt över hela Serbien och rätt att tillträda alla offentliga och privata byggnader som de anser sig behöva, inklusive alla militära installationer. Avtalet ger också Natos trupper immunitet inför lagen och de undantas från att betala skatter och tullavgifter med rätt att importera all slags utrustning.

Som de demonstrerande uttryckte det: Avtalet gör Serbien till en koloni till Nato.

Omröstningen i det serbiska parlamentet orsakade stora spontana protester, och ett block av oppositionspartier som inte finns representerade i parlamentet kallade till demonstrationer över hela Serbien lördag 20 februari.

Folkrörelsen måste ha skrämt president Tomislav Nikolic. Redan fredag 19 februari skrev han under avtalet med Nato och gjorde den till lag. Kanske trodde han att det skulle stoppa demonstrationerna.

Det blev tvärtom. Demonstrationerna mot avtalet med Nato blev enorma. I Belgrad gick folkmassan genom centrala staden mot presidentpalatset sjungande gamla sovjetiska sånger. Överallt sågs gamla jugoslaviska och ryska flaggor.

En fråga inställer sig. Varför vill den serbiska kapitalistklassen ha detta avtal med Nato till en sådan grad att den är beredd att gå emot en stor del av folket?

Svaret finns i Natos vaga löften om vapenexport. Serbien inför Natostandard i sin militära produktion vilket gör den gällande i över 60 länder. Planer finns på att genom Nato göra den serbiska militärindustrin känd i världen. Redan har man ändrat 300 militära produkter till Natos-standard. Drömmen är att kunna tillverka delar till USA:s avancerade missilsystem AGM-65, brittiska bomber och franska raketsystem.

Kapitalisterna säljer landet för egen vinnings skull. Det är i Serbien som i Sverige. Men folket reser sig. Sista ordet är inte sagt.