Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi borde arbeta i lugnare tempo”

– Arbetet med Brevbäraraktionen skapade ett engagemang och medvetenhet, säger Gunnar Westin, brevbärare i Skärholmen.


I maj förra året demonstrerade hundratals brevbärare i Stockholm mot Postens nedskärningar och den försämrade arbetsmiljön. Demonstrationen arrangerades av Brevbäraraktionen, ett nätverk av brevbärare och andra postanställda.

En av initiativtagarna var Gunnar Westin, brevbärare i Stockholmsförorten Skärholmen. Vi ringer upp för att höra hur han ser på Postens nya nedskärningar, och för att fråga vad som finns kvar av kampviljan från i somras.

– Vinsten på 1,7 miljarder är resultatet av de senaste årens nedskärningar, säger han. Nu aviserar de ytterligare nedskärningar, trots att situationen redan är ohållbar för oss som jobbar.

• Ledningen för Postnord talar nu tydligt om att nedskärningarna syftar till en börsintroducering. Hur ser du på det, är det något som det diskuteras om bland jobbarkompisarna?
– De som inte är uppgivna är upprörda. Vi vet att vi utför ett arbete som är en viktig samhällsservice. Då ska inte det värde vi skapar genom vårt arbete utnyttjas till spekulation.

• I somras var du med och bildade Brevbäraraktionen som anordnade en lyckad demonstration. Då hade ni planer på ett mera långsiktigt arbete. Finns något kvar av det arbetet idag?
– Nätverket är inte längre aktivt i sin tidigare form. Arbetet med nätverket har däremot skapat ett engagemang och en medvetenhet om vikten av att jobba fackligt hos många postanställda.

Gunnar Westin berättar att flera av de som var drivande i Brevbäraraktionen numera engagerat sig inom Seko Posten, och han nämner som ett konkret resultat av Brevbäraraktionens arbete att nya facksektioner bildats i Skärholmen och vid Globen.

Han berättar också att fackets årsmöte nyligen ställde sig bakom en motion med kravet att Seko Posten under våren ska anordna en demonstration och bedriva kampanj på arbetsplatserna mot försämringen av arbetsmiljön.

– Nu har vi bundit upp ledningen vid ett beslut, sen är det upp till oss att driva på så att det verkligen händer något, säger Gunnar Westin.

• Samtidigt låter er ordförande snarare som en företagsrepresentant än en fackföreningskämpe. Hur tänker du kring det?
– Det är skandal att de fackliga ledarna köper argumentet med minskade brevvolymer. De har kört med det i tio år, men jag har svårt att tro att det motsvarar de nedskärningar som görs.

– Om mängden post minskar så kunde det väl komma oss till del genom lugnare tempo i arbetet istället för tvärtom, avslutar Gunnar Westin.