Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nedskärningar på posten trots vinster

– Vinstkravet går ut över oss som jobbar, säger brevbäraren Robert Wettersten om att Postnord planerar ytterligare nedskärningar.


Det bolagiserade Postnord redovisar en vinst före skatt på 1,7 miljarder kronor samtidigt som företaget flaggar för ytterligare nedskärningar i år och nästa år. Mellan 1.500 och 3.000 anställda ska bort. En del kommer att lösas genom pensionsavgångar och annat tricksande, men många kommer att sparkas ut i arbetslöshet.

Ledningen för Posten, som under namnet Postnord numera ägs gemensamt av den svenska och danska staten, skyller nedskärningarna på att brevvolymerna minskar. Men bakom påståendet döljer sig det faktum att bolagiseringen medfört krav på vinstavkastning till ägarna. Förra året gav Postnord en miljard kronor i aktieutdelning. I år föreslås utdelningen bli mindre, 368 miljoner kronor.

Men nedskärningarna handlar inte bara om aktieutdelning till ägarna.

– Mitt uppdrag är att se till att vi blir börsmässiga. Sedan får ägarna avgöra när de tycker det är lämpligt att introducera oss, säger Postnords vd Lars Idermark i en TT-intervju.

Redan vid bolagiseringen beslutades det att Posten på sikt ska börsintroduceras. Att riksdagen sedan dess beslutat att stoppa utförsäljningen av statliga företag spelar i sammanhanget ingen roll för Postens ledning. I förberedelserna ingår det att ”öka flexibilitet, effektivitet och lönsamhet”.

Beskedet om ytterligare nedskärningar kommer när Posten redan minskat antalet anställda med 2.400 den senaste tvåårsperioden, med kraftigt försämrad arbetsmiljö för de anställda som kännbart resultat.

– Redan nu jobbar vi mycket övertid, vi är slitna och trötta. Om det ska skäras ner ytterligare på personal så kommer vi få mängder med överliggande post som kommer delas ut för sent, säger Robert Wettersten, brevbärare och kommunist från Malmö som arbetar i Danmark.

Det är en trött Robert Wettersten vi når på telefon. Han har just avslutat ett av många övertidspass.

– Bolagiseringen är påtvingad av EU, och med det följer kravet på vinst. Det går ut över oss som arbetar, säger han.
I Sverige organiserar fackförbundet Seko de postanställda. Facket är visserligen motståndare till en börsintroducering, men i ett nyhetsbrev till förbundets medlemmar köper ordförande Affe Mellström rakt av företagets argument för de planerade nedskärningarna.

– Att företaget är lönsamt är i sig positivt, säger Affe Mellström. Däremot är det mycket bekymmersamt att resultatet enbart är ett resultat av kraftigt minskade kostnader.

I nyhetsbrevet kan vi också läsa att Seko Posten ”konstaterar att koncernen har ett mycket stort behov av kapital för att kunna genomföra en ansvarsfull personalomställning i samband med att brevvolymerna förväntas minska”.

Robert Wettersten, som är medlem i det danska facket, känner igen resonemanget.

– Det är samma inställning här. Visst, brevmängden minskar, men facket köper rakt av Postens uppgifter om hur mycket det påverkar lönsamheten. Det enda krav facket ställer är att avskedandena ska ske rättvist.

Det danska facket har däremot uppmanat brevbärarna att inte arbeta övertid. Men Robert Wettersten menar att uppmaningen är ett slag i luften.

– Det är hård press från ledningen, den som kommer tillbaka med outdelad post för ofta kallas in på chefens kontor och hotas med sparken. Då är övertiden inte så frivillig längre.

Som ett resultat av Postens redovisade vinst har de fackliga organisationerna i såväl Sverige som Danmark lyckats förhandla fram en dags extra ledighet. En gratifikation som lämnar en bitter eftersmak när tusentals anställda kommer att förlora sitt jobb.

Robert Wettersten har inte blivit informerad om den lediga dagen, och han är inte särskilt imponerad.

– Vi kunde ha fått lite av den miljard som posten delade ut till aktieägarna istället, avslutar han.