Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi arbetare måste vara organiserade”

– Jag har det i ryggraden att man är med i facket, men det är inte lika självklart för yngre arbetare, säger Peter Nilsson, Volvoarbetare från Arvika.


– Det finns också många äldre som resonerar så att de lika gärna kan gå ur för att de bara har några år kvar till pension, och tjäna några kronor.

• Varför är det viktigt att vara med i facket?
– Facket som vi känner det är nog kört. Det är insikten om att vi arbetare måste vara organiserade och inte kan tala för oss själva som är det viktiga. Och facket är trots allt den organisation vi har idag.

– Men det är ett dilemma för mig som kommunist, att kritisera facket och samtidigt uppmana jobbarkompisarna att stanna som medlemmar.

• Ditt eget fackförbund, IF Metall, står för en stor del av LO:s medlemsras förra året. Hur ska facket vända trenden och återfå förtroendet.
– Det är nog svårt, men först och främst måste Stefan Löfven bort som ordförande. Han har förbrukat allt förtroende. IF Metall är så komprometterat att det knappt kan uppfattas som en fackförening längre.

– Det är en tråkig utveckling att så många lämnar facket, anser även Kerstin Elg, industriarbetare från Gislaved och medlem i GS-facket (det sammanslagna Grafikerna och Skog- och träfacket).

• Varför tror du att så många lämnar facket?
– Jag tror att många yngre arbetare inte förstår vad facket haft för betydelse genom historien för att driva igenom det som gynnat oss arbetare. De flesta fackliga rättigheter får du ju ta del av på en arbetsplats även om du inte är med i facket.
– Sen är det kanske inte lika roligt att inte vara med i facket om det blir uppsägningar.

• Har du märkt av fackets tillbakagång på din egen arbetsplats?
– Nej, det finns några som är oorganiserade men de flesta på jobbet är med i facket.

• Varför tycker du att man ska vara med i facket?
– För att jag anser att vi arbetare är starka när vi är organiserade tillsammans.