Hoppa till huvudinnehåll
Av

Jultid är dyrtid för ensamstående

År efter år slår julhandeln försäljningsrekord. Även krisåret 2010 förväntas vi handla för mer än vi gjorde förra året. Allra starkast väntas elektronikhandeln gå, med en uppgång på 5 procent jämfört med föregående år.


Samtidigt ser vi hur klyftorna ökar i samhället. De rika drar ifrån allt mer, medan högern genomför försämringar i sjukförsäkringen och a-kassan.

Universitetslektor Torbjörn Hjort har under en längre tid studerat barnfamiljer som lever under knappa ekonomiska förhållanden. 2004 skrev han avhandlingen ”Nödvändighetens pris” om de svårigheter fattiga barnfamiljer möter när de konsumerar.

– De kan inte utnyttja storpack eller mängdrabatter om de inte har någon buffert. Och när det är rea på kläder efter jul så har de här familjerna inga pengar kvar att handla för. Det är alltså nödvändigheten som styr, det finns inte utrymme för någon planering, sade han när han samma år intervjuades i Proletären.

Nu har Torbjörn Hjort tillsammans med Karin M. Engström skrivit en rapport för Konsumentverket om konsumtionens ”meningar och villkor för barnfamiljer med knapp ekonomi”.

Sedan Torbjörn Hjort skrev sin avhandling för sex år sedan har klyftorna i Sverige ökat än mer, samtidigt som välfärdssystemen försämrats i en rasande fart. Inkomstskillnaderna är idag 70 procent större än de var i början av 1980-talet. Den rikaste tiondelen tjänar lika mycket som halva befolkningen.

Trots detta, eller kanske snarare på grund av detta, så får konsumtionen allt större betydelse i vårt samhälle. Konsumtionen är idag ett uttryck för att delta, för att man är som alla andra.

”För grupper med låg inkomst handlar konsumtion mycket om att försöka konsumera på ett sätt som signalerar normalitet och att på så sätt visa att man något sånär följer utvecklingen avseende allmänna konsumtionsmönster”, skriver Hjort och Eng-ström.

Konsumentverkets rapport visar att konsumtionshetsen skapar krav hos fattiga familjer att de både ska klara det basala, som att äta sig mätta, ha kläder, ett bra boende och så vidare, och att de ska konsumera märkeskläder och mobiltelefoner.

Inte minst är den senare typen av konsumtion ofta viktig för barn och ungdomar. De identifierar sig med kompisarna och jämför sig med dem, och i familjer med knapp ekonomi prioriteras barnen på bekostnad av föräldrarnas konsumtion.

Barnen ska ”skyddas mot risken att bli betraktade som avvikande och som misslyckade konsumenter”, konstaterar Hjort och Engström.
Fakta

Jultid är dyrtid för ensamstående

Julhandeln
  • Handelns Utredningsinstitut spår att vi kommer att julhandla för nära 7000 kronor per person i år. Det är en uppgång med tre procent sedan förra året.
  • Undersökningar visar att vi planerar att handla julklappar för i snitt 2499 kronor i år. Västgötarna planerar att lägga minst pengar i snitt, 2130 kronor var. Denna ”nyhet” presenterar Göteborgs-Posten med notisrubriken ”Västgötar snålast i riket”.
Ensamstående föräldrar
  • I Sverige består 26 procent av barnfamiljerna av ensamstående föräldrar, av dessa är 80 procent kvinnor.
  • Många av de ensamstående föräldrarna, framförallt kvinnorna, har små ekonomiska marginaler.
  • är 80 procent kvinnor.
  • Idag beräknas 57000 ensamstående mammor leva under den relativa fattigdomsgränsen. Det är en dryg fjärdedel av alla ensamstående mammor. u Under högerregeringens första mandatperiod vid makten ökade antalet fattiga ensamstående kvinnor med 22000 personer.
  • Med relativ fattigdom menas att hushållets disponibla inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten för svenska hushåll.
  • Allra värst drabbade är unga ensamstående föräldrar. 76 procent av dem, eller 15000 personer, levde förra året i relativ fattigdom. Under 2001 var 19 procent så fattiga.