Hoppa till huvudinnehåll
Av

Massiv kritik mot IF Metalls avtal om lägre ungdomslöner

Så blev det som befarat. IF Metall har skrivit på avtalet om sänkta löner för unga.


Arbetsköparna i bland annat Teknikföretagen hade inget att anmärka på fackets förslag att unga under 25 år och utan utbildning ska arbeta för endast 75 procent av minimilönen i riksavtalet parallellt med utbildning.

– Det här avtalet är värre än krisavtalet, eftersom IF Metall själva öppnar för nya kryphål i Las, säger Jan Olov Carlsson, vice ordförande i IF Metalls klubb på Volvo Lastvagnar i Umeå, till Proletären.

Innan IF Metall gjorde upp med arbetsköparparten röstade avtalsrådet igenom avtalet med röstsiffrorna 76 mot 71. Det var en knapp majoritet och enligt uppgift i Metalls medlemstidning Dagens Arbete var debatten stundtals hård.

Flera som äntrade talarstolen hade invändningar mot de låga löner avtalet öppnar för.

Det finns givetvis invändning med tanke på att lönen endast blir 12500 kronor i månaden, eller ca 8500 kr/mån netto.

Den summan räcker inte långt när hyra, mat och nöjen ska betalas. Men det är inte allt elände som nu följer med det avtal om lärlingslöner som IF Metalls förbundsledning har skrivit på.

– När vi drog i gång avtalsrörelsen för tio månader sedan var alla överens om att den viktigaste var att vi skulle täppa till kryphålen i Las. Nu skriver IF Metall på ett avtal som öppnar för flera nya luckor i Las.

– Det är alltså inte bara lönenivå det handlar om utan lika mycket att det blir en förändring i turordningsreglerna och företrädesrätten som regleras i Las.

Det är därför folk är så förbannade detta, menar Jan Olov Carlsson.

Problemet är följande enligt honom att unga som anställs med det här avtalet kommer att utgöra en egen turordningskrets på arbetsplatsen.

I det fallet att det skulle bli aktuellt med uppsägningar så kommer de att kunna behålla jobbet, medan de som jobbat längre och är fast anställda blir uppsagda, på grund av att de ska kunna gå klar sin utbildning.

En annan effekt av avtalet är att om det uppstår en konflikt mellan den som är anställd på så kallad yrkesintroduktion och fast anställda ska de med det förstnämnda avtalet betraktas särskilt positivt och därför gå före äldre anställda med företrädesrätt vid återanställning.

– Det är häpnadsväckande och det är samma syn på företrädesrätten som Maud Olofsson har, säger Jan Olov Carlsson.

– Det är klart att det också blir en press på lönebildningen. Arbetsgivare runt om i landet, framför allt industriföretagare, säger i dag upp lokala lönesystem för att få bättre kontroll över lönebildningen. Har man då en möjlighet att anställa unga på dessa låga löner blir det en press på alla övriga avtal.

Jan Olov Carlsson tror inte heller på att utbildningen och introduktionen blir särskilt lyckosam. Det kanske kan bli två sådana veckor och sedan är det full fart i produktionen i stället.

Efter ett halvår kanske det kan bli en vecka till där berörda får förkovra sig. I avtalet står det nämligen bara att det ska göras en lokal överenskommelse med utbildning och handledning, och då kan det bli lite hur som helst med den saken.

– Som du förstår är jag väldigt kritisk till detta avtal av flera orsaker. Men jag är inte ensam. Även övriga i fackklubben och avdelningen här i Umeå är kritiska, och även röstsiffrorna på avtalsrådet vittnar om att många är mycket negativa till att förbundsledningen skrivit på ett sådant avtal som öppnar för lägre löner och torpederar Las, säger Jan Olov Carlsson innan vi avslutar samtalet.
Fakta

Massiv kritik mot IF Metalls avtal om lägre ungdomslöner

Ungdomslöner
  • Avtalet med ”yrkesintroduktionsanställning” ger ungdomar under 25 år jobb till 75 procent av minimilönen parallellt med utbildning. Teknikföretagen, som är den största motparten för IF Metall, har en lägsta lön på 16649 kr/mån. En sänkning av minimilönen med 25 procent ger en inkomst på 12500 kronor i månaden, cirka 8500 kr/mån. Anställningstiden kan som längst bli 24 månader.