Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vuxna tar ungas sommarjobb

Fackets uppsökande team har stött på flera fall av arbetslösa vuxna som sommarjobbar för samma löner som skolungdomar. I en arbetsmarknad som präglas av hög arbetslöshet får ungdomars lägre löner en lönenedpressande funktion.


Varje sommar återkommer nyhetsrubrikerna om hur ungdomar utnyttjas på sina sommarjobb. Många arbetsköpare tar chansen att utnyttja ungdomar som billig eller rentav gratis arbetskraft.

Ett fenomen som dykt upp på senare år är att även arbetslösa vuxna söker, och får, sommarjobben. När arbetsköparna kan välja en anställd med erfarenhet och körkort gör de inte sällan det.

LO:s uppsökande team som besöker arbetsplatser med sommarjobbare har stött på flera exempel på vuxna sommarjobbare. Christoffer Rosenlöf från LO i Jönköpings län berättar i en artikel på LO:s webbsida om 45-åriga sommarjobbare.

– De hade alltså samma lön som en 15-16-åring. Svaret var att de inte får några jobb och att detta är bättre än inget och att de hoppas kunna visa framfötterna. Alltså samma resonemang som hos en 16-åring, fast från 16-åringens förälder istället.

Anna Palmér som är ombudsman för LO-distriktet Västsverige berättar i samma artikel om att man även stött på pensionärer som sommarjobbar.

– Hur märkligt som helst. Det är pensionärer som sitter och säljer jordgubbar, och inte helt sällan svart.

Att vuxna arbetslösa börjar konkurrera med skolungdomarna om sommarjobben är inte bara ett problem för de unga som blir utan jobb under sommarlovet. Det visar också på den lönenedpressande funktion som olika former av ”ungdomsjobb” har.

Det kan visserligen låta ganska rimligt att en grundskole- eller gymnasieelev som bara jobbar extra mellan terminerna inte får samma lön som en vuxen anställd. Men när den reguljära arbetsmarknaden präglas av hög arbetslöshet och hård konkurrens om jobben, fyller ungdomars lägre löner en lönenedpressande funktion för hela arbetarklassen. Varför anställa en fullbetald person när man kan få ungdomar billigare?

Precis som förra året har LO en hjälptelefon som sommarjobbare kan ringa för att få råd och hjälp. Samtalen om så kallade solskensavtal har varit fler i år än tidigare. Ett solskensavtal innebär att de som jobbar i väderberoende verksamheter som kiosker kan bli utan jobb och lön när det regnar. Årets dåliga sommarväder har troligen bidragit till att de samtalen blivit fler.

Det har även rapporterats in många fall av sexuella trakasserier i år.

– En del tror att man måste tåla saker. Det måste man inte. Inte när det gäller trakasserier. Många säger att jag väl får stå ut med detta för jag får inget annat jobb. Det är ett stort bekymmer när man inte vågar säga ifrån på arbetsplatsen, säger Katrin Olofsson som jobbar med fackets hjälptelefon.