Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Protestdag för höjda sköterskelöner

Sjuksköterskestudenternas löneuppror fortsätter. På ett nationellt planeringsmöte har de beslutat att genomföra en riksomfattande protestdag 24 oktober.


I våras gick landets sjuksköterskestudenter ut på gator och torg och krävde minst 24.000 kronor i ingångslön. Löneupproret har rullat vidare under sommaren. I slutet av september samlades representanter från hela landet i Uppsala för att diskutera hur kampen ska gå vidare.

– Meningen är att vi ska samordna våra protester, berättar talespersonen Martina Stenbom som själv studerar på Röda Korstes sjuksköterskeskola i Stockholm. Det här är första gången som vi träffats för ett nationellt möte. Det var representanter från uppemot 20 olika orter.

Kravet på minst 24.000 kronor i månaden står fast. De stora akutsjukhusen vägra konsekvent att ge vika men de flesta nyutexaminerade sjuksköterskor har ändå fått jobb till rätt lön men på mindre sjukhus, vårdcentraler eller inom äldreomsorgen.

– Nu planerar vi för en nationell manifestation den 24 oktober, fortsätter Martina Stenbom. Det kommer att hållas protestmöten i åtminstone Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Västerås och Linköping eller Norrköping den dagen.

För att nå framgång är det viktigt att löneupproret fortsätter från termin till termin. De studenter som examinerades i våras har lämnat över stafettpinnen till dem som driver det idag. På samma sätt involveras nya studenter från alla årskurser på utbildning.

– Vi kommer att bygga upp en gemensam hemsida som berättar om våra aktiviteter, säger Martina Stenbom. Men vi har också annat utåtriktat kampanjmaterial. Vi håller föreläsningar för de studenter som kommer efter. Vi vill ha en stark uppslutning under en längre tid.

Mötet i Uppsala hölls i Vårdförbundets lokaler. Löneupproret är dock en självständig rörelse för studenter snarare än yrkesverksamma. Det hindrar inte att fackföreningen kan ge sitt stöd. I löneupprorets pressmeddelande hälsar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro:

– Vi stöttar studenterna i deras krav på högre ingångslöner. Det finns ingen som helst motsättning mellan det och en god löneutveckling för erfarna sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, chefer och ledare som finns bland våra 11.0000 medlemmar.

Det finns all anledning för andra personalgrupper inom hälso- och sjukvården att haka på sjuksköterskestudenternas löneuppror. Lönekraven är på intet sett orimliga och tål att diskuteras vid varje fikabord.

Argumentet att landstingen och regioner skulle sakna pengar är svagt. Riskkapitalbolagen inom vården skär guld med täljknivar. Samtidigt anser sig regeringen ha råd att sänka bolagsskatten med miljardbelopp. Det handlar om politisk vilja och prioriteringar.