Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kämpar för jämställdhet och bättre villkor

I fackförbundet Byggnads är endast en procent kvinnor. Rebecca Heintz från Göteborg har tillsammans med andra kvinnor inom förbundet startat ett nätverk för att bekämpa fördomar och diskriminering.


Rebecca Heintz från nätverket NÄTA inom Byggnads arbetar som rörmokare i Göteborg. Som delegat på Byggnads kongress kommer hon att lyfta jämställdhetsfrågor.

Nätverket bildades 2001 under namnet Byggnads kvinnliga nätverk för att samla kvinnliga byggnadsarbetare inom förbundet. Det finns många problem för kvinnor på byggarbetsplatser runt om i Sverige, så som sexuella trakasserier och mobbing.

Men det främsta problemet är att en byggnadsarbetare förväntas vara en man. Rebecca Heintz får med jämna mellanrum känna av fördomarna på jobbet.

– När jag kommer för att göra ett jobb tillsammans med en manlig arbetskamrat börjar kunden ofta prata med min kollega. Nätverket är till för att stärka tjejer inom branschen så vi kan ta plats och på så sätt tränga undan unkna fördomar.

När fördomarna får stå oemotsagda blir det svårare att skapa bra arbetsplatser. Rebecca Heintz menar att det måste bli attraktivt för kvinnor att jobba inom branschen. Där har Byggnads ett stort ansvar och framförallt nätverket för att driva på utvecklingen.

Idag finns det fem sammankallande inom nätverket som bland annat arrangerar tjejkonferenser. På träffarna brukar mellan 30-50 kvinnliga medlemmar samlas för att diskutera och stärka varandra. Ur träffarna har en kongressmotion formats som yrkar på att varje region inom Byggnads ska ha en jämställdhetsansvarig. Den ansvarige ska ha spetskompetens i jämställdhetsfrågor och lösa konflikter som innefattar trakasserier eller mobbing pga kön, sexualitet eller ursprung.

Utöver motionen ska kongressen behandla bemanningsmotionen. Rebecca Heintz ser motionen som central.

– Bemanningsfrågan är mycket viktigt. Den har en direkt koppling till anställningstrygghet. Nu när vi har tillkämpat oss ett huvudentreprenörsavtal måste vi fortsätta att kräva våra rättigheter. Ett förbud är ett steg på vägen.

Slutligen tycker hon att kongressens alla debatter kommer att bli intressanta och stärkande. Framförallt hoppas hon att de två delegaterna från NÄTA ska argumentera fram ett ja till jämställdhetsmotionen, så att Byggnads fortsätter på den inslagna vägen för ett jämställt arbetsliv.
Fakta

Kämpar för jämställdhet och bättre villkor