Hoppa till huvudinnehåll
Av

Framgångar och bakslag på Byggnads kongress

Efter fyra dagars debatt avslutades Byggnadsarbetarförbundets sextonde kongress på söndagen. Det blev en kongress med både framgångar och bakslag för förbundets medlemmar.


Till det som räknas som en framgång är kraven på sex timmars arbetsdag och en höjning av a-kassan. På minuskontot ska läggas att kongressen röstade ner förslaget om att verka för ett förbud mot bemanningsföretag.

Förbud mot bemanningsföretag var ett viktigt krav på kongressen. Stora byggföretag har fördubblat sin omsättning samtidigt som personalstyrkan halverats. Istället hyr arbetsgivarna in personal via bemanningsföretag för att dumpa lönerna och anställningstryggheten försvinner.

Men trots de välkända problemen med att bland annat europeiska arbetare utnyttjas systematiskt av hänsynslösa bemanningsföretag röstades motionerna om ett förbud ner.

Kongressen röstade därmed i linje med förbundsstyrelsens utlåtande om en hårdare reglering av, men inget förbud mot, bemanningsföretag. Däremot antogs ett uttalade där man slår tillbaka mot de som i dag illvilligt hävdar att byggnadsarbetare är rasister och vill ha stängda gränser:

”Vi kommer aldrig att acceptera att arbetsgivarna ställer arbetare mot arbetare! Vi kommer alltid att kämpa för alla människors lika värde och vi kommer alltid att stå upp för en arbetsmarknad med solidaritet och starka kollektivavtal!”.

Ett glädjande besked var att kravet på sex timmars arbetsdag fick stöd av ombuden. I dag är det är 40 år sedan åttatimmarsdagen infördes och sedan dess har produktiviteten mångdubblats. Kongressbeslutet innebär att Byggnads med hjälp av andra LO-förbund ska inleda ett fackligt arbete för införandet av sex timmars arbetsdag.

Ett annat välkommet besked gällde ersättningen vid arbetslöshet. Taket i a-kassan har inte höjts på tretton år och det har medfört att de flesta av Byggnads medlemmar inte ens får hälften av den tidigare inkomsten vid arbetslöshet i dag.

Kravet från kongressen är att taket i a-kassan höjs så att 90 procent av löntagarna omfattas av en ersättningsnivå som är 90 procent. Kongressen kräver även att skattereduktionen för fack- och a-kasseavgifter återinförs.

En annan viktigt fråga som kongressen tog ställning till var regeringens förslag att höja pensionsåldern, eller rättare sagt motionerna om att inte höja den. Efter att kongressen röstat ja till ”inte en dag efter 65” har nu Byggnads ledning fått i uppdrag att aktivt agera för detta krav.

Ett positiv besked från kongressen är kravet att Sverige ska införa ett permanent undantag från EMU så att svenska politiker inte i framtiden ska kunna dribbla bort resultatet från folkomröstningen om EMU 2003.

Annat som kan nämnas är att kongressen krävde ett stopp för vinstdrift i vård, skola och omsorg. Kongressombuden gjorde även klart att man inte accepterar att arbetsgivare sätter munkavle på anställda och fackligt aktiva som påtalar missförhållanden.

Kongressen gav också ett stöd till den pågående tågstrejken bland Sekos medlemmar och enligt ett uttalande från kongressen förbereder Byggnads sympatiåtgärder.

Kongressen ställde även krav på fotbollsorganisationen Fifa. Tio arbetare miste livet i samband med byggandet av arenor och infrastruktur i Brasilien och även mänskliga rättigheterna har kränkts.

”Inför fotbolls-VM i Qatar 2022 har minst 1200 byggnadsarbetare dött. Ytterligare 4000 byggnadsarbetare riskerar att omkomma”, skriver byggfacket i ett uttalade från kongressen.