Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fick sparken för fackligt arbete

LG Nilsson tog initiativ till ett fackmöte för inhyrda elektriker. En vecka senare fick han sparken.


Lars Gunnar ”LG” Nilsson är elektriker med fyrtio års yrkeserfarenhet som resemontör. Han berättar att det blivit allt vanligare att bemanningsföretag anlitas i branschen.

– De senaste åren har jag jobbat mycket i Norge. Oftast får man åka dit under toppar, till exempel i slutfasen av ett bygge. Det innebär jobb i några veckor, sedan blir man arbetslös. Någon väntetid existerar inte.

Enligt LG Nilsson används bemanningsföretagen för att dumpa löner och villkor.

– De fuskar med traktamenten, löner och resor. Ibland får man betala boende och resor själv. Ofta anställs ung arbetskraft som är glada bara de har ett jobb.

Bemanningsföretagen rekryterar oftaarbetare utan erforderlig utbildning för arbete i Norge, något som möjliggör att sänka lönekostnaderna. Lönedumpningen är den stora anledningen till att det norska elektrikerfacket, El & It, vill förbjuda bemanningsbranschen. Ett krav som LG Nilsson ställer sig bakom.

– Det hedrar det norska facket. I Sverige är elektrikerförbundet också kritiskt, men de är tuffare i Norge. Inställningen inom svenska LO, att det är bra med bemanningsföretag för att det ger arbetstillfällen, är jävligt perspektivlös.

LG Nilsson anser att ett av bemanningsföretagens främsta syften är att slå undan benen för facket.

– De används för att kringgå fackliga rättigheter, lagar och avtal. När man anställs är det standard att bemanningsföretagen frågar om man är med i facket eller tänker gå med. Och innan man hinner svara så säger de att ”här är ingen med i facket för alla trivs så bra ändå”.

– Även för de företag som hyr in arbetskraft är syftet antifackligt. Ska de avskeda folk är det lag på att det ska vara en facklig förhandling. Det kringgår de nu.

Den negativa inställningen till fackligt engagemang inom bemanningsbranschen har LG Nilsson själv fått uppleva. Tillsammans med andra inhyrda elektriker kontaktade han det norska elektrikerfacket, för att få till ett organiserat fackligt arbete på jobbet.

– Jag ringde upp norska El & It, och de var först ganska kallsinniga när jag berättade att jag arbetade för ett bemanningsföretag. Så jag fick börja med att göra klart för dem att vi också vill ha ordning på att bestämmelser följs och att alla arbetar med klara papper så att det inte blir någon lönedumpning.

Tillsammans med andra fackligt intresserade elektriker kallade LG Nilsson till ett möte tillsammans med representanter från El & It-facket.
– Det var ett väldigt givande möte. Men tydligen var det någon bland oss som inte hade ordentliga papper och fick kalla fötter. För en vecka senare hade jag inget jobb.

• Du menar att du fick sparken för att du ordnade ett möte med facket?
– Ja, det var inget annat. De skyllde på övertalighet, men de andra fick vara kvar. Bemanningsföretagen är livrädda för facklig organisering, för då måste de följa lagar och avtal.

• Hur är inställningen till facket bland de arbetare som du jobbat ihop med på bemanningsföretag?
– De som inte har klara papper tycker inte att facket ska lägga sig i. Det vanliga snacket är att det är för dyrt att vara med i facket. Det är möjligt att det kostar, men jag säger att bevare oss för den dagen vi inte längre har något fack.

LG Nilsson har varit anlitad av såväl svenska som norska bemanningsföretag, och han menar att det inte har varit någon nämnvärd skillnad dem emellan.

– Det jävliga är att vem som helst kan starta en sådan här verksamhet. De anställer folk och kostar på sin höjd på dem arbetskläder. Sen består företagens jobb i att skicka en faktura en gång i månaden. Det är en riktig äventyrarbransch, avslutar LG Nilsson.