Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Utökad busstrejk

Strejken bland anställda inom kollektivtrafiken är nu inne på sin andra vecka. Det första varslet utlöstes 19 juni och omfattade omkring 900 bussförare i Stockholm, Södertälje och Umeå. Strejken organiseras av fackförbundet Kommunal.


Ett andra varsel trädde i kraft 24 juni. Nu är även spårvagnsförare i Norrköping, bussförare i Strängnäs, Halmstad, Västerås och Hallstahammar uttagna i strejk. Till dessa ska även läggas service- och verkstadspersonal i Jönköping, Gävle och Östersund.

I dagsläget är sammanlagt 1400 kommunalare indragna i strejken. Ett tredje varsel är lagt till den 29 juni. Då vidgas konflikten till att gälla flera bussgarage i Stockholmsområdet samt flygbussarna i Göteborg och Malmö.

Strejkens krav kan sammanfattas i följande:

• Personalen ska garanteras fortsatt fast anställning vid byte av entreprenör i samband med upphandlingar. Ett sådant avtal finns redan i Stockholmsområdet men Kommunal vill ha en liknande uppgörelse för hela landet.

• Minsta rasttid ska utökas från 30 till 45 minuter så att det blir praktiskt möjligt att till exempel äta lunch. Kommunal kräver även att de anställa ska säkras en sammanhängande vila på åtminstone elva timmar per dygn.

• Lönerna ska höjas med 1740 kronor i månaden under en treårsperiod. Kravet ligger i linje med det så kallade ”märket”. I dagsläget ligger medellönen inom avtals-området på 23620 kronor i månaden.

Under veckan har försiktiga samtal inletts mellan fackliga företrädare från Kommunal och Bussarbetsgivarna. I skrivande stund har dock ingen uppgörelse kommit till stånd.