Hoppa till huvudinnehåll

Advokater anmäler israeliska ledare

Svenska advokaterna Mikael Westerlund och Behrang Eslami vill att Israels försvarsminister Yoav Gallant och premiärminister Benjamin Netanyahu ska ställas inför rätta för krigsbrott.

Advokaterna Behrang Eslami och Mikael Westerlund begär att svenska myndigheter ska agera mot Israels folkmord i Gaza.
Pressbilder/De Basso/Hurting & Partners

I en anmälan som i förra veckan skickades till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (RIO) och polisens Nationella operativa avdelning (NOA), begär Mikael Westerlund från advokatbyrån De Basso i Sundsvall och Behrang Eslami från Hurtig & Partners i Stockholm, att svenska myndigheter ska agera mot Israels folkmord i Gaza.

– Vi bevittnar ett urskillningslöst bombande och att Gaza är utsatt för en blockad med fruktansvärda humanitära följder. Genom vår anmälan vill vi förmå nationella myndigheter i Sverige att agera, säger Mikael Westerlund till Dagens Juridik.

Om svenska myndigheter inleder en förundersökning om krigsbrott öppnas möjligheten att utfärda en internationell arresteringsorder för Yoav Gallant och Benjamin Netanyahu; de ska i så fall gripas om de reser till ett land inom EU.

I sin anmälan menar de båda advokaterna att Gallant och Netanyahu ”tillsammans och i samförstånd med andra gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser genom att de beslutat om en total blockad av Gazaremsan den 9 oktober 2023”.

Westerlund och Eslami konstaterar att gärningen medfört att miljontals palestinier drabbats av vattenbrist och svält samt att det finns anledning att anta att ministrarna tillsammans och i samförstånd med andra ”gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten genom att under perioden 9-18 oktober uppsåtligen rikta väpnade angrepp mot anläggningar som deltagit i humanitära biståndsinsatser i Gaza, uppsåtligen riktat angrepp mot civilbefolkningen och civil egendom i Gaza samt uppsåtligen inlett angrepp med insikt om att det kommer att leda till spillande av liv och åsamkande av omfattande skador för civilbefolkningen i Gaza. Vidare har angrepp och bombardemang riktats mot städer som inte utgjort militära mål”.

– Världen bevittnar just nu allvarliga krigsförbrytelser mot civilbefolkningen i Gaza och det är angeläget att myndigheterna inhämtar och säkerställer bevisning inför framtida lagföringar, säger Mikael Westerlund.