Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ett proportionerligt folkmord?

Dödstalen fortsätter stiga dramatiskt i takt med Israels fortsatta terrorbombningar av Gaza. Redan har Israel dödat cirka fyra gånger så många barn som det totalt dött i kriget i Ukraina under 18 månader. Ändå hörs inga fördömanden från västvärlden av Israels folkmord.

En skadad flicka efter Israels bombningar av bostadshus i Gaza utan förvarning.
Saher Alghorra/ZUMA Press Wire/TT

Israel har den senaste veckan intensifierat sitt pågående folkmord på palestinierna i Gaza. Fler än 5 000 civila har hittills dödats av ockupationsmaktens bomber de senaste 17 dagarna, varav fler än 2 000 barn.

För att sätta det i perspektiv har 554 barn dödats i Ukraina sedan den ryska invasionen den 24 februari förra året fram till den 10 september i år, enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Ockupationsmakten Israel har hunnit ha ihjäl fyra gånger så många på bara drygt två veckor, ändå lyser västvärldens fördömanden med sin frånvaro.

Israel har rätt att försvara sig, är det samfällda budskapet, och i samband med EU:s utrikesministermöte på måndagen sade Tobias Billström att svaret har varit proportionerligt. Då ska man veta att det är 14 barn som hittills bekräftats döda i Hamas attack på Israel den 7 oktober. 

Drygt 140 gånger så många palestinska barn tycker Sveriges utrikesminister alltså är proportionerligt – men riktigt så extrema är inte alla europeiska regeringar, och inte alla ministrar. 

I Spanien har vänsterpartiet Podemos ordförande Ione Belarra, som är minister för sociala rättigheter i den socialdemokratiska expeditionsministären, uppmanat regeringspartnern PSOE att bryta de diplomatiska relationerna med Israel, dra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför Internationella brottmålsdomstolen ICC och införa ekonomiska sanktioner mot Israel på grund av sitt ”planerade folkmord som syftar till att utrota det palestinska folket”.

På Irland – där man vet vad kolonialt förtryck innebär – har premiärminister Leo Varadkar uttalat sig för ett omedelbart eld upphör, och tvärtemot Sverige har den irländska regeringen beslutat om ökat bistånd till Palestina. Där får högerregeringen också hård kritik för att man inte fördömer Israel, en frågeställning som överhuvudtaget inte existerar i svensk massmedia.

Det gör inte heller Israels ockupation. I Sveriges Radios Studio ett intervjuades på måndagen professorn i folkrätt Pål Wrange, som slog fast att Hamas attacker mot civila ”solklart” strider mot folkrätten, är krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Men när det kom till Israel var det svårare för Wrange att veta var gränserna gick, och han framhöll vilken ”svår situation” det är för den israeliska försvarsmakten. Professorn påpekade också i allmänhet rätten för en krigförande part att införa en blockad enligt krigets lagar, samtidigt som han slog fast att Israels totala blockad av Gaza de senaste veckorna strider mot folkrätten. 

Typiskt för inslaget är att ingen nämner det grundläggande faktum att det är Israel som håller Gazas invånare inspärrade i världens största utomhusfängelse, utan låtsas som om det är två jämbördiga parter som bara har att förhålla sig till krigets lagar.

I Sverige hör vi inte heller mycket om hur Israels militär slagit till mot det ockuperade Västbanken, där minst 95 palestinier dödats sedan den 7 oktober av militär och bosättare, enligt det palestinska hälsoministeriet. Eller om att Israel redan dödat 19 journalister i Gaza, enligt den New York-baserade NGO:n Committee to Protect Journalists. 

Sverige står helt på Israels sida, eftersom Sverige står med USA. 

Efter Joe Bidens besök i Israel förra veckan, där han gav premiärminister Netanyahu USA:s fulla stöd, höll han ett tal till nationen för att söka stöd för ett rekordstort stödpaket till Israel och Ukraina värt 75 miljarder dollar. I talet pratade Biden om att besluten som tas nu kommer att hjälpa USA:s säkerhet för generationer framöver och påstod att ”amerikanskt ledarskap är vad som håller världen samman” mot hot som Hamas och Rysslands president Putin. 

Det gjorde han två dagar efter att USA lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot en resolution från Brasilien, som fördömde våldet mot civila på båda sidor och manade till en humanitär paus för att föra in förnödenheter till Gaza. Det skedde i sin tur efter att två ryska förslag till tillägg till resolutionen, som manade till en omedelbar vapenvila och ett stopp för attackerna på civila, röstats ner.

I sitt tal påpekade Biden att det är USA:s egen vapenindustri som är mottagare av många av de miljarder dollar som kongressen beslutar om till Ukraina och Israel: ”Patriotmissiler tillverkade i Arizona och artilleriammunition tillverkad i tolv delstater över hela landet”. 

Det är också USA:s egen krigsindustri som tillverkat de hangarfartyg med tillhörande närmare 200 flygplan och helikoptrar som USA stationerat utanför Gaza för att försäkra sig om att ingen annan regional spelare försöker lägga sig i Israels pågående slakt. 

Men redan riskerar striderna mellan Israel och Iranstödda Hizbollah på gränsen mot Libanon sprida sig och utvecklas till ett fullskaligt krig. Och Israel respekterar sina grannländers gränser lika mycket som vanligt, och har bombat flygplatserna i Syriens huvudstad Damaskus och i Aleppo.

På tisdagsmorgonen anlände ännu en nära allierad för att ge sitt stöd till Israels ”proportionerliga” bombningar, när Frankrikes president Emmanuel Macron landade i Tel Aviv för att träffa Netanyahu. Macron ska också träffa Palestinas president Mahmud Abbas i Ramallah på Västbanken, där han kan behöva förklara sitt beslut att förbjuda alla propalestinska demonstrationer i Frankrike.

Samtidigt varnar Gazas hälsoministerium för att bränslet som driver sjukhusens generatorer kommer att ta slut inom 48 timmar och att 140 bebisar i kuvöser riskerar att dö när det inte längre finns ström, efter Israels totala blockad av mat, vatten och bränsle. 

Proportionerligt, tycker Sveriges utrikesminister.