Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hamn 4:an försvarar medlemmar


Hamnarbetarförbundet avd 4 slår vakt om sina medlemmar och rätten till ett kollektivt agerande.

I en stämning till Arbetsdomstolen, AD, som inlämnades förra veckan krävs Göteborgs hamn AB på 100.000 kronor i skadestånd för att det kommunala bolaget utan grund utfärdade varningar till 13 hamnarbetare i samband med övertidsblockaden midsommar 2007. Hamn 4 kräver också genom sitt juridiska ombud professor Dennis Töllborg att AD ska förklara att varningarna står i strid med Medbestämmandelagen och att de drabbade arbetarna ska få 10.000 kronor vardera i skadestånd, plus ersättning för utebliven lön. 

– Företaget försöker skrämma våra medlemmar. Man vill visa vem som bestämmer, säger Peter Annerback, ordförande i avdelning 4.

– Vi har haft uppe detta på ett medlemsmöte och fått ett starkt stöd för att driva saken.

Övertidsblockad
Händelsen inträffade i början av det sorgesamma agerande från Göteborgs hamn AB i arbetstids- och schemafrågor som senare ledde till en åtta månader lång övertidvägran från ett enigt arbetarkollektiv i Göteborgs hamn.

Under starkt tryck från medlemmarna varslade Hamn 4 förra året om övertidsblockad från midsommarafton 22 juni kl 00.00 till 24 juni kl 24.00.  Syftet med den begränsade aktionen var att få arbetsgivaren att ta reson och förhandla med fackföreningarna innan förändringar i arbetsvillkoren infördes.

De berörda 13 arbetarna gick på det sk Gent-skiftet i Älvsborgshamnen. I gällande kollek-tivavtal finns inskrivet avsatta tider för arbetsplatsträffar torsdagar kl 17.30-19.30. Här finns också avtalat att arbetsplatsträffen kan skjutas till annan dag enbart om det finns behov av utbildning eller dylikt.

Principsak
Företaget ville nu att de berörda arbetarna skulle börja arbeta redan kl 16.00 och att arbetsplatsträffen var inställd. Syftet var uppenbart. Hamnbolaget ville få den aktuella Gent-båten klar innan övertidsblockaden vid midnatt. Självfallet vägrade arbetslaget att ställa upp på vad de helt riktigt uppfattade som strejkbryteri.

De infann sig till arbetsplatsträffen men vägrade gå ut till båten. Till pjäsen hör att de började jobba enligt schemat kl 19.30 och att de blev klara med sina arbets-uppgifter i så god tid före midnatt att de fick lovord av arbetsledningen och blev hemskickade 40 minuter före arbetstidens slut.

Men någon vecka senare meddelade Hamnbolagets ledning de 13 varningar och löneavdrag.

– Dessa medlemmar sade nej till att vara strejkbrytare. Det är en principsak att vi agerar, säger Peter Annerback.

LARS ROTHELIUS
Proletären 12, 2008