Hoppa till huvudinnehåll

Moriska paviljongen och HGF hoppar av Eurovision

Festlokalen Moriskan i Malmö är det största avhoppet från Eurovision i Malmö. Strax efteråt meddelade även Hyresgästföreningen att de ställer in sin medverkan. Avhoppen motiveras av säkerhetsläget och bristande feststämning.

Moriskan i Folkets Park, malmö
Johan Jönsson

Efter att Malmö stad meddelat att det av säkerhetsskäl kan bli aktuellt att stänga Folkets Park under Eurovisionveckan har Moriskan valt ställa in sin planerade Eurovisionfest. Enligt vd:n Ozan Sunar riskerar Moriska paviljongen sin framtid om de genomför arrangemanget eftersom de skulle stå med höga kostnader som de inte kan backa ifrån om festen stoppas nära inpå.

Ozan Sunar håller med om att Israels deltagande i Eurovision är problematiskt men stödjer ingen bojkottlinje.

– Vi tycker att Israels deltagande i Eurovision är olyckligt och inkonsekvent om man tittar till hur EBU agerade med Ryssland. Men Re:Orient, som driver Moriskan, har i trettio år arbetat för artisters frihet att kunna verka från scen. Då är det svårt att ställa upp på en bojkott, säger han till Sydsvenskan.

Dagen efter gick Hyresgästföreningen ut med att de ställer in sina planerade aktiviteter under Eurovision-veckan på grund av fallande feststämning.

– Inte samma fest och glädjeyra, säger Regionsordförande Håkan Björkenlev i Hem&Hyra.

Beskeden kommer samtidigt som fler och fler artister hoppar av Eurovisionveckan. Däribland stora dragplåster som Medina, Dotter och Titiyo.