Hoppa till huvudinnehåll
Av

Från oss som bygger landet: Varför tar Sveriges Lärare inte ställning för Palestina?

Inte ett ord om det pågående folkmordet i Gaza. Men lärarfacket demonstrerar gärna för Ukraina.


Häromveckan briserade skandalen om Sveriges Lärares delägande i ett gruvbolag. Många av oss ifrågasatte varför vår strejkkassa investeras i en oetisk gruva i Zambia.

Vårt fackförbund fortsätter att leverera. Nu har de gjort bort sig igen.

Under torsdagen publicerades ett inlägg på Instagram där ordförande Åsa Fahlén håller tal vid Fria Ukrainas plats (utanför den ryska ambassaden) på alla hjärtans dag. Sveriges Lärare skriver i inlägget att ”vi i förbundet” ser Ukrainas kamp som vår kamp och att hon står fast vid den fackliga solidariteten med de ukrainska lärarna som drabbats av kriget.

Kommentarsfältet fullkomligt kokar. För som vi alla vet genomför terrorstaten Israel ett USA- och EU-stött folkmord av det palestinska folket. Något lärarfacket inte sagt ett ord om.

Jag skriver själv en kommentar som lyder ”fair enough. När fördömer ni folkmordet i Palestina?”, vilken får 56 likes på en knapp timme. Andra skriver liknande kommentarer och påpekar det otroligt respektlösa hyckleriet.

Efter cirka 50 kommentarer publicerar plötsligt Sveriges Lärare ett lamt svar där de kör det sedvanliga mantrat ”vi fördömer båda sidorna”, samt rabblar upp alla tandlösa organisationer de är anslutna till.

Enligt FN har 162 skolor i Gaza bombats av Israel. Det är nästan en tredjedel av alla läroanstalter på landremsan som ibland kallas världens största utomhusfängelse.

Samma dag som Åsa Fahlén talar sig varm för Ukraina meddelar egyptiska Ahram online att 625.000 barn i Gaza inte kunnat gå i skolan sedan oktober. Över 12.000 barn har dött under krigets dryga 130 dagar. Det är 24 gånger fler barn än vad som dött i Ukraina under det rysk-ukrainska krigets två år.

Över 4.000 av barnen och de unga som dödats av Israel var skolelever eller studenter. Därtill har hundratals lärare dödats. Apropå facklig solidaritet…

Till och med Lärarnas yrkesinternational, där de israeliska lärarfacken ingår, har tagit bättre ställning i frågan. Till exempel ställer de sig bakom den internationella FN-domstolens krav på Israel.

Sveriges lärare är också med i yrkesinternationalen. Så varför i helvete deltar de inte på demonstrationerna som sker varje helg i Stockholm, Göteborg, Malmö och dussintals andra städer runt om i landet?

Matilda Storbacka
Förskollärare