Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrika ska gripa Israelsoldater

Sydafrika hotar med rättsliga åtgärder mot de sydafrikaner som tjänar som soldater i Israels armé och deltar i folkmordet i Gaza. Soldaterna kommer att gripas direkt när de återvänder till Sydafrika.

IDF

Ett 100-tal sydafrikaner med dubbelt medborgarskap ingår i den israeliska armén (IDF) och deltar i folkmordet och den etniska rensningen i Gaza.

Återvänder de till Sydafrika kommer de att gripas. Det gjorde Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor klart när hon talade på ett solidaritetsmöte för den palestinska kampen:

– Vi är beredda. När ni kommer hem kommer ni att gripas, sade Pandor.

Inför den internationella domstolen (ICJ) i Haag har Sydafrika tidigare också anklagat Israel för folkmord.

Det är inte känt exakt hur många utländska soldater som strider i den israeliska armén. IDF arbetar med rekryteringsprogrammet Mahal, som ska locka män och kvinnor med dubbla medborgarskap eller utländska medborgare som inte har någon familj i Israel, till tjänstgöring i de väpnade styrkorna. Enligt organisationen Lone Soldier Center kommer de två största kontingenterna från USA, med runt 18 procent av de utländska soldaterna, och från forna sovjetrepubliker, med 14 procent av trupperna.

Enligt den franske fackföreningsmannen och parlamentsledamoten Thomas Portes, från vänsterrörelsen La France Insoumise, strider 4.185 franska medborgare i Gaza, antingen som frivilliga eller som reguljära soldater.

Portes har krävt att den franska regeringen ska identifiera soldaterna, undersöka om de gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser och i så fall åtala dem. Krav som regeringen inte tänker efterleva.

– Israels armé har gjort sig skyldig till krigsförbrytelser i Gaza och på Västbanken. Det är oacceptabelt att franska medborgare deltar i dem, sade Portes i parlamentet.

Minst 100 britter strider i IDF. Enligt brittisk press har flera britter stupat. Några av dem är korpralen Nathanel Young, 20, och 19-årige Binyamin Needham.

De utländska soldaterna får bra betalt. En spansk soldat berättar för tidningen El Mundo att han tjänade 4.300 dollar (runt 43.000 kronor) i veckan. Pengarna till de frivilliga soldaternas löner kommer från Israelvänner i USA och Europa.