Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ledarkrönika: Solidariteten behöver en tidning

När de etablerade medierna helt svikit sin roll, och blundar för både Israels folkmord och västvärldens krigshets, behövs Proletären mer än någonsin.


Den som följt rapporteringen i media både om Israels krig mot Palestina och Rysslands krig mot Ukraina kan knappast ha undgått det enorma hyckleriet.

I det ena fallet tar alla medier och alla journalister helhjärtat ställning för den ena parten, Ukraina. Alla ryska påståenden ifrågasätts. Minsta kritik mot Sveriges, USA:s eller Natos blinda stöd och vapenleveranser till Ukraina utmålas som prorysk propaganda. Den som ens antyder att fredsförhandlingar vore att föredra framför fortsatt meningslöst krig anklagas för att vara Putinvän.

Ukrainska soldater hyllas som hjältar som modigt slåss mot en överlägsen fiende. Till och med när soldaters nazistiska sympatier lyser igenom så ska vi bortse från detta – det enda som betyder något är att de slåss mot det onda Ryssland.

I det andra fallet är det tvärtom. Så gott som alla medier tar antingen öppet ställning för Israel – eller så låtsas de vara ”neutrala” genom att lite försiktigt kritisera Israel efter att först förklarat hur hemska och bestialiska Hamas är.

Den israeliska arméns påståenden sprids helt okritiskt vidare – till och med när de gång på gång visar sig vara rena fantasier, som ”kommandocentralen” under al Shifa-sjukhuset. Uppgifter om döda civila i Gaza däremot ska misstänkliggöras och ifrågasättas som Hamaspropaganda. De som – i enlighet med folkrätten – gör väpnat motstånd mot den israeliska ockupationsmakten beskrivs som terrorister.

Inte ens när israeliska företrädare mer eller mindre öppet säger att de genomför ett folkmord, tycks svenska medier kunna benämna saker vid dess rätta namn. 

Orsaken är att svensk media – precis som svenska politiker och resten av etablissemanget – backar upp USA och Nato i deras imperialistiska krigspolitik. De tar ställning för den sida som Nato och USA stödjer. 

När USA och Nato använder Ukraina för att bekämpa Ryssland – då svansar svensk media efter. Om de behöver Israel för sina intressen i Mellanöstern, så sluter medierna och ryggradslösa politiker upp.

Proletären är emot alla angreppskrig, oavsett om angriparen heter Ryssland eller Israel. Men vi tänker aldrig sluta upp på USA-imperialismens och Natos sida i det som i praktiken är ett proxykrig mot Ryssland. Däremot står vi orubbligt på Palestinas sida och har gjort det sedan tidningen bildades 1970. 

När de etablerade medierna helt svikit sin roll, och blundar för både Israels folkmord och västvärldens krigshets – och även vänstertidningar sviker Palestina – behövs medier som står på Palestinas sida mer än någonsin. 

Medier som inte står neutrala inför ett folkmord, som öppet vågar stå för palestiniernas rätt att göra motstånd. Som avslöjar Israels propaganda och belyser den 75-åriga ockupationen.

Medier för alla oss som demonstrerar för Palestina och bojkottar israeliska varor. Som ger röst åt solidaritetsrörelsen.

En sådan tidning tror och hoppas jag att Proletären kan vara.

Vill du stödja Proletären? Teckna en prenumeration här. Endast 69 kr/mån för papper + digital! Just nu får du dessutom en Nej till Nato-t-shirt på köpet!