Hoppa till huvudinnehåll

Hamas säger ja till vapenvila – Israel anfaller Rafah

På måndagen kom ett ja från Hamas till förslaget från Qatar och Egypten om vapenvila i Gaza. Samtidigt har Israel beordrat evakuering av staden Rafah där de flygbombar och förbereder en markoffensiv.

Förstörelse i Gaza efter israeliska bombningar.
Mahmoud Fareed/Wafa

Den palestinska motståndsrörelsen Hamas har kommit med ett positivt svar till det förslag till vapenvila som egyptiska och qatariska medlare lagt fram å Israels vägnar. Samtidigt intensifierar Israel sina flygattacker mot Rafah i södra Gaza, och har beordrat omkring hundratusen av de närmare en och en halv miljon fördrivna palestinier som befinner sig i staden att evakuera.

Hamas ledare Ismail Haniyeh informerade på måndagen Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani och Egyptens underrättelsesminister Abbas Kamel om att hans organisation går med på förslaget till vapenvila, enligt ett uttalande som organisationen gjorde till den qatariska mediekanalen Al Jazeera.

Men trots att det varit Israel som väntat på svaret från Hamas, är det samma Israel som samtidigt intensifierat bombningarna av Rafah och flyttat trupper till utkanten av staden. Enligt källor till amerikanska CNN är Israel nära att ta kontroll över den palestinska sidan av Rafahövergången mellan Gaza och Egypten.

Avtalsförslaget ska vara mycket likt det som Israel själva formulerat. Men både Israel och USA ska nu studera det innan de kommer med ett svar, var budskapet på måndagskvällen.

Enligt Al Jazeera, som tagit del av förslaget, handlar det om en detaljerad överenskommelse i tre faser. Den första fasen innebär ett temporärt uppehåll av stridigheterna och ett tillbakadragande av israeliska styrkor österut. Israeliska flygplan och drönare ska också sluta flyga över Gaza under tio timmar varje dag, tolv timmar de dagar som fångar utväxlas.

Hamas ska samtidigt successivt släppa 33 gisslan (kvinnor, barn och äldre). För varje levande civil person ur gisslan ska Israel släppa 30 fängslade palestinier, för varje kvinnlig soldat 50 stycken. 

Den första fasen innehåller också återuppbyggnad av Gaza och att FN-organet Unrwa och andra hjälporganisationer släpps in för att distribuera nödhjälp. 

I den andra fasen ska Israel helt dra sig tillbaka från Gaza och en andra fångutväxling genomföras, inklusive manliga israeliska soldater som är gisslan hos Hamas. Den tredje fasen innebär en utväxling av resterande gisslan och fångar, en tre-femårig återuppbyggnadsplan och ett slut på Israels blockad av Gaza som pågått sedan 2007.

Men det är högst oklart vad Israel kommer att säga. Premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde redan förra veckan också klart att han antingen inte vet vad en uppgörelse innebär, eller helt enkelt inte tänker följa den. 

Oavsett om vi når ett avtal med Hamas eller inte kommer vi fullfölja invasionen av Rafah, hette det från ledaren för Israels extremhögerregering.

Det är tydligt att det är Hamas som vill avsluta det så kallade kriget, men i Sveriges Radio fick vi samma dag som organisationen kom med sitt besked lära oss annorlunda. En av de notoriska försvararna av Israels folkmord, överstelöjtnant Anders Ekholm, som forskar på ”operationskonst” på Försvarshögskolan, med fokus på Israel, påstod i Studio Ett att det är Hamas som inte vill ha slut på kriget. 

(I samma program kunde man höra Johan Norberg från Totalförsvarets forskningsinstitut säga att kriget i Ukraina går dåligt för Ryssland – trots att talespersoner för den ukrainska armén erkänner att Ryssland går framåt längs hela fronten.)

Däremot stämmer det som Ekholm också sade att Netanyahu är pressad av en opinion i Israel som vill se en markoffensiv i Rafah, och av sina mest extrema ministrar Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, som hotat med att hoppa av regeringen om det inte blir en invasion.

– Oavsett hur han gör kommer någon grupp bli ledsen eller besviken, som överstelöjtnant Ekholm uttryckte det.

Samtidigt är USA formellt emot en invasion av Rafah, men fortsätter att skicka vapen till Israel. Hamas talesperson Osama Hamdan framhöll förra veckan i en intervju med Al Jazeera tyngden som USA skulle kunna sätta bakom sina ord.

– Om USA:s administration sade tydligt till Netanyahu att nu räcker det, så försäkrar jag att det skulle hända.