Hoppa till huvudinnehåll

Astra Zeneca varslar 200 – och höjer aktieutdelningen

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca, med bland annat Wallenberg som storägare, går bra. De senaste åren har de delat ut över 80 miljarder kronor till aktieägarna och på senaste årsstämman beslutade de om att öka utdelningen för nästa år. Samtidigt meddelar bolaget att 200 tjänster ryker på anläggningen i Mölndal.

Astra Zenecas anläggning i Mölndal utanför Göteborg.
Astra Zeneca

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca meddelade i veckan att de varslar 200 personer på sin anläggning i Mölndal utanför Göteborg. I två år i rad har företaget delat ut över 40 miljarder (!) kronor till sina aktieägare – bland annat familjen Wallenberg.

Astra Zeneca har gått som tåget de senaste åren, gjort stora vinster och ordentliga utdelningar. Den senaste kvartalsrapporten, för de första tre månaderna 2024, var inget undantag. Försäljningen fortsatte att öka – särskilt av diabetesmedicin, som blivit en bristvara senaste året efter att konkurrenten Novo Nordisks diabetesmedicin Ozempic blivit hett som bantningsmedel.

Både 2022 och 2023 delade Astra Zeneca ut över 40 miljarder kronor till aktieägarna. Företaget  har en så kallad progressiv utdelningspolicy, vilket innebär att de vill upprätthålla eller öka utdelningen för varje år.

I senaste kvartalsrapporten skriver företaget att de räknar med att kunna höja utdelningen med 0,20 dollar per aktie – ungefär 3,4 miljarder kronor – i år. Det skulle innebära ett tredje år med över 40 miljarder kronor till läkemedelsföretagets aktieägare.

Astra Zeneca bildades 1999 genom en fusion av brittiska Zeneca Group och svenska Astra AB, och är idag ett av Europas största läkemedelsföretag. Familjen Wallenberg hade stort inflytande i Astra, och är efter fusionen Astra Zenecas fjärde största ägare genom investmentbolaget Investor.

Marcus Wallenberg, en av dagens maktmän i Wallenbergsfären, har suttit i Astra Zenecas styrelse sedan företagen slogs samman 1999. De senaste två åren har Investor räknat hem ungefär 2,6 miljarder kronor i utdelningar från Astra Zeneca.

Samtidigt väljer alltså bolaget att varsla 200 av de totalt ungefär 3.000 anställda på Astra Zeneca i Mölndal. Företaget vill inte gå ut med vilka avdelningar som berörs men facket Akademikerna har bekräftat för Göteborgsposten att fackliga förhandlingar inletts.

Astra Zeneca menar att det inte handlar om nedskärningar – utan om att de ”kontinuerligt ser över sin verksamhet, globalt och i Sverige, för att säkerställa att vi har rätt närvaro runtom i världen”.

Läkemedelsbolaget sållar sig till ett antal företag i Sverige som nyligen delat ut stora belopp till aktieägarna samtidigt som de sparkat anställda. Ett annat Wallenbergbolag, Stora Enso, meddelade för lite mer än en månad sedan att de varslar 430 personer – strax efter att årsstämman klubbat igenom en utdelning på 908 miljoner kronor.

Lastbilstillverkaren AB Volvo, som i år slog svenskt rekord i aktieutdelning, har totalt varslat omkring 340 tjänster på anläggningarna i Arvika och Göteborg.