Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vila och lek på Kommunisternas sommarläger


Det råder alltid skilda meningar om vilket år kommunisterna hade sitt första sommarläger och vilket i ordningen lägret är. Det förefaller efter viss diskussion som om årets läger var det 42:a i ordningen.

Vad alla däremot var ense om var att detta var ett av de bättre lägrena på många år. Lyckade och intressanta föredrag, underhållande nattkaféer och idrott varvat med god mat har gjort lägret till en njutning för alla familjens medlemmar.

Lägerkommittén har som alltid gjort ett fantastiskt arbete och hade i år föredrag om flera aktuella ämnen. Bertil Kilner talade om ekonomi och det gavs en bakgrund till finanskriserna som inte minst drabbar det grekiska folket i skrivande stund.

Elsa-Lena Åström gav mängder av fakta om en miljö som befinner sig i kris och knöt ihop det med det ekonomiska systemet. Det som skiljer kommunister från det politiska etablissemanget är att sätta in politiska frågor i dess rätta sammanhang. Inget sker i ett vakuum!

Andra ämnen som diskuterades var bland annat en marxistisk syn på feminismen med Frida Jansson, rasism inom populärlitteraturen med Marit Thomson och bostadskampen på Pennygången med Pär Johansson. Gunnel Thörns reseberättelse från Palestina och skeppare Joel Opperdoes berättelse om Israels övergrepp på Ship to Gaza avhandlades också. Palestinasolidariteten hamnade mycket i fokus på lägret och lägerbesökarna deltog även på Lysekilsavdelningens appellmöte på stan på fredagen.

Ett kommunistiskt läger kan givetvis inte vara utan idrottsliga inslag. Den traditionella fotbollsturneringen vanns i år av laget Pionjärledarna, även om en näsvis herre från Gislaved livligt skanderade ”buse” och ansåg att laget borde bestraffas efter att pionjärledaren Dennis Andersson tacklat mål-vakten och kort därefter brutalt gjort fälleben på en kvinnlig motståndare.

Som sig bör hade lägret även en prestigefylld och rafflande bouleturnering. Årets final vanns av laget Sisters. Grattis till alla vinnare och tack till alla deltagare för underhållningen.

Kulturell underhållning är även det en fin tradition på lägret. I år gästades lägret av en blandad skara artister. Det var teatersport ”Kommunister med brister”, visor med Eva Nykvist, Kristian von Svensson, Roger Sjöström och fantastiska Mathilda Magnusson, jazz med Ann-Christine Karlsson, frågesport med Andy Persson och Mattias Olsson samt dikten som ett kampvapen med Anna Artén, Birgitta Falk, Sri Nimpuno och Anita Danielsson. Ett varierat och lättsamt kulturutbud som lägerledningen ska ha en eloge för.

Tillsammans med några kamrater från Lysekilsavdelningen gjorde vi även ett besök på nedlagda Skandiaverken. De gamla fabrikslokalerna är omgjorda till museilokal som drivs ideellt av en intresseförening. Här finns gamla båtmotorer från tiden då fabrikens produktion drog igång till strömmen slogs av i modern tid.

Vår guide Leif Ahl berättade engagerat om bygdens stolthet och den yrkesstolthet han och hans arbetskamrater besitter. Den som har vägarna förbi Lysekil och är intresserad av mekanik, teknikhistoria och båtmotorer ska definitivt ta en tur till Skandiaverken!

På söndagen rev vi lägret kollektivt. Annica Albertsson från lägerkommittén avskeds-talade och berättade bland annat att pionjärernas och vuxenlägrets auktioner inbringat 7000 respektive 28000 kronor!

Efter att vi sjungit Internationalen och tryckt ner packningen i knökfulla väskor var det ganska skönt att bege sig åter mot verkligheten.

Visst är det vemodigt efter en vecka att inte träffa nya och gamla kamrater från när och fjärran, men det blir ju ett läger i Lysestrand även nästa år. Vi ses då!

Jörgen Lundberg


Mer material från sommarlägret finns i papperstidningen, nr 30!