Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Syrierna vill ha demokrati – inte utländsk inblandning”

– Jag vill ha reformer och demokrati i Syrien. Det kan vi få genom en nationell dialog, inte genom terror från väpnade grupper stödda av västvärlden och Gulfstaterna. Det säger Saliba Mourad, politisk flykting från Syrien.


Saliba Mourad, bosatt i Sverige sedan drygt tjugo år, blir glad när Proletären kontaktar honom. Han menar att de stora mediernas bild av vad som händer i hans hemland inte alls stämmer med verkligheten.

– al-Jazira, al-Arabiya, France24, BBC och svenska medier talar om regimens massakrer, men de säger ingenting om alla de oskyldiga civila som dödas av beväpnade gäng och terrorister. al-Jazira och övriga medier borde visa vad som händer, inte fabricera nyheter. Det är inte syriska armén som gör livet svårt för det syriska folket.

Ett par timmar innan vi ringer upp Saliba Mourad genomfördes två blodiga sprängattentat i landets största stad, Aleppo. Det var två självmordsbombare i bil som angrep byggnader tillhörande polismyndigheten samt arméns underrättelsetjänst. 28 personer dödades och 235 skadades, bland dem många civila. Detta var det första allvarliga våldsdådet i staden.

– De vill inte längre att det ska vara lugnt i Aleppo. Jag undrar varför ett självmords-attentat i London fördöms som terrorism, men inte ett i Syrien?

Saliba Mourad är talesperson för Syriens stödkommitté för demokrati. Organisationen samlar föreningar och enskilda i Sverige som fördömer den utländska inblandningen i Syrien. Han tillbakavisar anklagelser om att han skulle vara en okritisk anhängare av regimen.

– Jag har varit flykting i 37 år på grund av mitt politiska engagemang mot det styrande Baathpartiet. Jag kan inte åka tillbaka till Syrien utan att straffas. Men jag ser vad västländerna, Turkiet och Gulfstaterna nu försöker göra mot mitt land. Det har inget att göra med mänskliga rättigheter eller demokrati. De vill splittra landet och bli av med en motståndare till USA:s planer för regionen.

Saliba Mourad poängterar att konflikten i Syrien är en del av ett större politiskt spel, där väst och dess allierade försöker ändra maktbalansen i Mellanöstern till sin fördel. Inte minst är USA pressat efter det militära uttåget ur Irak.

Men det handlar också om en upptrappning mot stormakterna Kina och Ryssland. Det sistnämnda landet har en flottbas i den syriska medelhavsstaden Tartus, vilket är Rysslands enda militära fäste i regionen.

• Men allt som sker beror väl inte på utländsk inblandning? Det finns väl många syrier som vill bli av med president Bashar al-Assads regim?
– Folket vill bli av med regimen såsom den sett ut sedan Baathpartiet tog makten för snart 49 år sedan. Alla syrier vill ha förändring. Vissa är också emot Bashar al-Assad, men majoriteten av folket stöder presidenten som en symbol för ett sammanhållet land och för fortsatta reformer. Många av de som inledningsvis protesterade mot al-Assad har bytt sida, efter att ha sett vad de väpnade gängen gjort. De vill hellre leva i trygghet och fortsätta arbeta för reformer.

Saliba Mourrad hänvisar till en färsk opinionsundersökning från en statligt finansierad stiftelse i Qatar. Den visar att 55 procent av syrierna står bakom presidenten och att stödet ökat under oroligheterna.

Men den qatariska stiftelsen och de medier som annars flitigt rapporterar om Syrien har gjort sitt bästa för att tysta ned vad det syriska folket tycker.

Qatar och övriga Gulfstater tillhör de som ihärdigast understött kampen för att störta al-Assad. Det har skett på många plan. När Arabförbundets observatörer rapporterade om förekomsten av väpnade gäng som angriper civila syrier, och när observatörerna på plats kunde avslöja oppositionsgruppers påståenden om vad regimen gör som lögner, grep Qatar in.

– Den rika Gulfstaten försökte muta observatörernas ledare Mustafa al-Dabi, men han vägrade. Qatar har också försökt köpa över generaler i den syriska armén. Inte heller det har lyckats, berättar Saliba Mourad.

Han menar att Gulfstaternas framträdande inblandning är avslöjande. De sex länderna är alla familjediktaturer skapade av USA och Storbritannien.

– I Saudiarabien, som nu ska lära Syrien demokrati, får en kvinna inte gå ut utan en man vid sin sida.

Saliba Mourad har mycket kontakt med syrier i huvudstaden Damaskus, i Aleppo och al-Hasakaprovinsen i nordöst. I dessa tre provinser bor ungefär hälften av landets befolkning, och här lever också många kurder, assyriska kristna och andra minoriteter. Den etnisk-religiösa mångfalden är något som syriska oppositionella och dess utländska uppbackare utnyttjar.

– De försöker skapa splittring i Syrien precis som i Irak, säger han och påminner om det blodiga våldet några år efter USA:s invasion. Då stred shiiter och sunniter mot varandra och majoriteten av Iraks kristna fördrevs ur landet.

Saliba Mourad nämner Homs, Syriens tredje största stad, som ett exempel på försöket att skapa motsättningarna mellan syrierna.

I Homs är sunnimuslimerna i majoritet precis som i landet som helhet. Men 30-40 procent av stadens invånare är shiitiska alawiter och kristna. Under upproret mot regimen har delar av staden tagits över av sunnitiska extremister. Med vapen insmugglade från Libanon har dessa grupper riktat in sig på att döda och kidnappa människor tillhörande minoritetsgrupperna.

De regelrätta strider som pågått i Homs de senaste veckorna är arméns försök att sätta stopp för de väpnade gruppernas härjningar.

• Vad ser du för lösning på den pågående konflikten?
– Jag har varit förföljd av regimen i snart 40 år, men jag är en tänkande människa. Jag vill inte se mitt land splittras och jag vill inte att Muslimska brödraskapet ska ta över, såsom skett i många andra arabländer. Det vore en tragedi, inte minst för Syriens kristna. Lösningen är en nationell dialog, inte terrorbombningar och sabotage. Om alla parter sitter ner och talar med varandra kan man lösa allt, säger Saliba Mourad och fortsätter:

– Jag och mina syriska vänner känner att det är vi som är den riktiga syriska oppositionen. Opposition behövs för att en regim inte ska bli auktoritär. Vi vill bli av med Baathpartiets maktmonopol, vi vill ha flerpartisystem och en sekulär stat. Demokrati kräver en sekulär stat där ingen religion står över en annan.

• Kan man lita på att Bashar al-Assad vill förändra landets styrelseskick i grunden, vilket han framhållit i flera av sina tal?
– Det finns krafter i regimen som motarbetar presidenten men jag tror att Bashar al-Assad är ärlig i sin vilja till reformer och demokrati. Några som inte vill ha demokrati i Syrien är Gulfstaterna, för om reformerna lyckas i Syrien skulle de bli tvungna att följa samma väg i sina egna länder. Det är därför de med alla medel försöker störta al-Assad och underblåsa ett inbördeskrig.

Alternativet till dialog och fortsatta reformer är våldsupptrappning och i förlängningen ett öppet militärt ingripande utifrån. Det är vad den av västvärlden, Turkiet och Gulfstaterna hyllade oppositionsalliansen Syriens nationella råd (SNC) strävar efter. Rådet stöder Fria syriska armén och ropar på en internationell krigsinsats likt den i Libyen. En ledande kraft i SNC är tidigare nämnda Muslimska brödraskapet.

Saliba Mourad menar att en öppen utländsk invasion vore förödande. Då hotar ett storkrig i regionen. Syrien är nämligen inte isolerat och ensamt. Iran står på dess sida, liksom den välbeväpnade libanesiska motståndsrörelsen Hizbollah. Och Kina och Ryssland har denna gång visat att de inte böjer sig för USA:s påtryckningar och hot.

Saliba Mourad är trots det allvarliga läget optimistisk inför framtiden.

– Syriens folk har bestämt sig för att motstå denna konspiration. När jag talar med vänner och familj i Syrien känner de sig trygga. De är inte oroliga över att landet ska splittras och falla samman.