Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Privatisering och vinstjakt mördade gruvarbetarna”

Katastrofen i Turkiet med över 300 döda gruvarbetare har följts av protester mot AKP-regeringen. Fackliga organisationer menar att det inte var en olycka, utan ett massmord orsakat av den nyliberala politiken och jakten på högsta möjliga profit.


Den fruktansvärda gruvkatastrofen i Soma i Turkiet 13 maj har på nytt skärpt den politiska situationen. Med det största dödstalet för gruvarbetare i Turkiets historia vänds vreden mot både giriga storföretag och AKP-regeringens nyliberala politik.

Inledningsvis försökte premiärminister Recep Tayyip Erdogan tona ned det inträffade. På en presskonferens i Soma förklarade han att arbetsplatsolyckor är något oundvikligt och normalt.

När Erdogan senare talade i staden möttes han av människor som ropade ”avgå” och ”mördare”. Till slut flydde premiärministern in i en stormarknad. Polisen grep flera personer i det tumult som följde.

En av Erdogans rådgivare, Yusuf Yerkel, passade på att ge en spark åt en person som polisen höll fast på marken. Händelsen fångades på bild. Yerkel försvarade senare sitt handlande med att den man han sparkade var en tillrest vänsterextremist.

Dagarna efter katastrofen demonstrerade och strejkade tiotusentals personer runt om Turkiet. I staden Izmir tretton mil söder om Soma demonstrerade 20000 arbetare. Överallt möttes de protesterande av polis med vattenkanoner och tårgas.

Bakom den tragiska massdöden i Soma finns en högst medveten politik. AKP har under sina elva år vid regeringsmakten liberaliserat ekonomin enligt kraven från Internationella valutafonden (IMF). 2005 började privatiseringen av både gruvor och gruvdriften. Över en tredjedel av den tidigare statliga kolutvinningen har tagits över av privata företag.

Men det är inte vilka som helst som får kontrakt. Soma Holding Mine Enterprise, som äger det bolag som driver Somagruvan, har nära band till regeringspartiet AKP. Melike Dogru, gift med gruvchefen, representerar AKP i Somas stadsfullmäktige sedan lokalvalet 30 mars.

I en intervju i turkiska Hurriyet Daily 2012 skröt Soma Holding Mine Enterprises vd, Alp Gurkan, över vad han åstadkommit. När staten höll i gruvdriften var kostnaden för utvinningen av ett ton kol 130 dollar. Efter sju år av privat drift hade den minskat med 80 procent och var 24 dollar.

Alla är inte lika entusiastiska som gruvkapitalisterna. Priset har gruvarbetarna fått betala med låga löner och – i värsta fall – med sina liv.

De fackliga landsorganisationerna DISK och KESK skriver i ett uttalande att massdöden i Soma är resultatet av att arbetarnas hälsa och säkerhetsåtgärder offrats för jakten på maximal profit. ”De som genomfört privatiseringspolitiken och drivit igenom underleverantörssystemet, de som haft för avsikt att ta död på arbetare för att reducera kostnader och de som uppmuntrat dem att göra detta är skyldiga till massakern i Soma”, skriver facken.

Redan 2010 kom en 152 sidor lång rapport från Fackförbundet för ingenjörer och arkitekter (TMMOB) med titeln ”Arbets-platsolyckor i gruvor”. Enligt turkiska medieuppgifter pekas gruvan i Soma ut som extremt farlig på grund av höga halter av explosiv metangas. ”…ingen produktion borde äga rum innan de nödvändiga utredningarna har fullföljts”, säger rapporten. TMMOB organiserar 445 000 medlemmar.

Så sent som i slutet av april, bara två veckor innan katastrofen, togs frågan om säkerheten i Somagruvan upp till diskussion i parlamentet i Ankara. Det var det socialdemokratiska oppositionspartiet CHP som ville tillsätta en utredning om orsakerna till de många arbetsplatsolyckorna och dödsfallen i Soma. AKP:s ledamöter sade nej och stoppade därmed förslaget.

Massdöden i Soma engagerar långt utanför Turkiet gränser. Tre dagar efter katastrofen anlände en delegation från Fackliga världsfederation (WFTU) till Turkiet. WFTU representerar 90 miljoner arbetare i klasskampsorienterade fack.

WFTU:s generalsekreterare George Mavrikos framförde organisationens kondoleanser till den turkiska arbetarklassen. Han uttryckte också solidaritet med dess kamp mot privatiseringen av gruvorna och för säkerhetsåtgärder på arbetsplatserna.

”Det är regeringen och företaget som är skyldiga till detta brott”, sade George Mavrikos vid ett möte med turkiska fack.

Söndag 18 maj greps fem personer som en del av förundersökningen. Bland dem finns lägre chefer och arbetsledare. Dagen därpå greps Somagruvans verksamhets-chef och dess vd.

Det är tydligt att de turkiska myndigheterna är pressade och söker syndabockar. Men de politiskt ansvariga går fria.
Fakta

”Privatisering och vinstjakt mördade gruvarbetarna”

Katastrofen i Soma
  • Den 13 maj skedde en explosion i en kolgruva i gruvstaden Soma i västra Turkiet. Dödssiffran steg snabbt då många av arbetarna blev instängda. 19 maj uppgavs antalet offer till 301.
Farligt land för gruvarbetare
  • Även om överlägset flest gruvarbetare dör i Kina är yrket betydligt farligare i Turkiet. Enligt en rapport från det turkiska forskningsinstitutet TEVAP från 2010 dör 7,22 gruvarbetare per producerad miljon ton kol i Turkiet. Jämförande siffror för Kina respektive USA är 1,27 samt 0,02.
  • TEVAP pekar ut otillräcklig luftkonditionering, brist på flyktvägar, otillräcklig förebyggande säkerhet, ineffektiv infrastruktur samt lågteknologisk produktion som orsak till dödligheten.
  • Statistik från Turkiet visar att 3000 turkiska gruvarbetare har dött sedan 1941. 1308 av dödsfallen har skett under 2000-talet. Offren från Soma är inte medräknade i siffran.
  • Minst 12 000 gruvarbetare dör varje år världen över. Mörkertalet tros dock vara stort.