Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sydkorea ber om ursäkt för massakrer

Den sittande presidenten i södra Korea, Roh Moo-hyun, bad den 24 januari offentligt om ursäkt för de massakrer på tusentals koreaner som myndigheterna i södra Korea gjort sig skyldiga till.



Den officiella sannings- och försoningskommissionen hade arrangerat minnesceremonin i staden Ulsan, som mellan juli och augusti 1950 var platsen för en massakrer på 870 personer som avrättades utan dom.

Kommissionen, som påbörjade sitt arbete 2005 för att undersöka tidigare massavrättningar, har fram till nu grävt fram 400 kroppar från fyra av 160 massgravar i södra Korea. Kommissionens mandat löper till 2010.

Den franska nyhetsbyrån AFP uppger den 24 januari att minst en kvarts miljon vänsteranhängare i södra Korea dödades av myndigheterna i samband med arméreträtten 1950.

Massakrerna är enligt Roh Moo-hyun ”en stor tragedi i vår moderna historia” som uttalade sig i en videoinspelad hälsning till minnesstunden.
Roh Moo-hyuns presidentkansli har framfört liknande ursäkter 2003 och 2006 för tidigare regeringars massmord på civila, som det blodiga krossandet av ett uppror på ön Jeju 1948.

Ända fram till dessa dagar har frågan varit tabu i södra Korea (och för övrigt i västvärlden) där locket lagts på av såväl tidigare militärstyren, civila högerregeringar samt  i bakgrunden USA.

På det kriminaltekniska forskningscentret på Chungbuk-universitetet i staden Cheongju, tretton mil söder om Seoul, finns hundratals plastbehållare som fyllts med skallar, ben och andra skelettdelar efter utgrävningar, uppger franska AFP. 

Bara början
Sannings- och försoningskommissionen uppger att utgrävningarna bara är början. ”Det kommer ta år för att fullborda arbetet och jag hoppas på  att utgrävningarna kommer att utökas till allt fler områden” säger en talesman för sannings- och försoningskommissionen. I en nedlagd gruva 33 mil söder om Seoul har nyligen 270 kroppar hittats.

De proamerikanska krafterna i södra Korea protesterar mot utgrävningarna. I samband med häftiga regn och medföljande jordskred under senare år har ytterligare massgravar bokstavligen kommit upp i ljuset.

I Nordkorea har man även på senare år hittat människolämningar efter amerikanska massakrer utförda under Koreakriget.  

Trots att den koreanska sannings- och försoningskommissionen inte har befogenheter att ge immunitet har även några av de som utförde massakrerna hört av sig till kommissionen med vittnesmål, men i övrigt har dessa  undvikit mediakontakt. 

ERIK ANDERSON
Proletären 7, 2008