Hoppa till huvudinnehåll
Av

Röster från protesterna i Grekland


Vi ska inte betala deras kris
Yiannis Tolis, ordförande för tryckeriarbetarnas förbund, talar vid PAME:s demonstration på Omonoiatorget i Aten.
– De talar bara om Greklands stora skulder, men säger inget om vem som tagit pengarna.

Med ”de” syftar Yiannis Tolis på den socialdemokratiska Pasok-regeringen men också på konservativa Ny demokrati och högerextrema Laos. Alla agerar de för att driva igenom EU:s arbetarfientliga politik. Han anklagar partierna för att tillsammans med de stora medierna försöka vilseleda folket om nödvändigheten av besparingar.

– De ser krisen som en chans att ta ifrån oss våra rättigheter. De sänker lönerna och slår mot arbetarklassen. De förstör sjukförsäkringssystemet. De privatiserar sjukvård och utbildning. Vi måste svara med krig!

Yiannis Tolis berättar om en aktion genomförd av PAME dagen före strejken. Under tolv timmar blockerades ingångarna till Atenbörsen av hundratals arbetare. Syftet med aktionen var att visa var det finns pengar, att grekiska och utländska storföretag skott sig rejält under det senaste årtiondet och att det är de som ska betala krisen. Inte arbetarklassen.

Yiannis Tolis säger att Pasok, oppositionen, arbetsgivarna, EU och deras instrument har gått samman i en enad front i fruktan för det allmänna arbetarupproret. Men han dömer ut deras försök att trycka ner grekerna:

– De misstar sig om de tror att de kan manipulera folket, när det en gång slagit in på klasskampens väg. Historien visar att floden inte kan vända och rinna tillbaka.


Vi kan förändra vår framtid
• – Jag strejkar och demonstrerar med PAME för att de står upp för mina rättigheter. GSEE står samman med arbetsgivarna, säger Popi Rouggeri, som arbetar som frisör.

– De åtgärder som nu genomförs i Grek-land genomförs eller kommer att genomföras över hela Europa av de olika ländernas regeringar och EU. Det är bara frågan om vilken tidpunkt som passar bäst. Så länge vi lever under kapitalismen kommer kapitalet att försöka ta mer från folket. Men om vi vill kan vi sätta stopp för det. Vi kan förändra framtiden och världen.

I Sverige och de flesta andra EU-länder förekommer inga eller små protester. Hur kommer det sig att grekerna protesterar så massivt?
– Förutom de historiska kamptraditionerna tror jag att det beror på att det i Grekland finns ett starkt kommunistparti, som driver på protesterna och gör att folk inte känner sig ensamma.

– Viktigt är också att KKE säger att det är kapitalismens kris och lyfter fram socialismen. Jag tror att det saknas i många andra länder, där kommunistiska och socialistiska arbetarpartier inte pratar om socialismen.


Jag visar min solidaritet med arbetarna
• – För egen del protesterar jag av två skäl: det ena är försämringarna av det sociala försäkringssystemet, det andra är skattehöjningarna.

Det säger Alexandros Matteou som demonstrerar tillsammans med sin fru. Han är egenföretagare och arbetar som bankmäklare. Grekland har stor andel egenföretagare, inte minst inom den för landet viktiga turistnäringen. Dessa drabbas hårt av regeringens stålbad.

– Allt fler egenföretagare inser att de har mer gemensamt med arbetarklassen än med arbetsgivarna. Därför demonstrerar jag också i solidaritet med de anställda arbetarna och de försämringar som drabbar dem.


Snart måste vi betala för allt
• – Vi protesterar mot den ökande arbetslösheten och försöken att sänka lönerna och försämra försäkringssystemen, säger Evridiki och Fatini, båda studerande.

De står på Omonoiatorget timmarna innan samlingen och sprider flygblad från PAME som uppmanar till deltagande i strejken och demonstrationen.

– Snart måste vi betala dyrt för allt, som läkarbesök och mediciner. Grekland borde inte vara med i EU. Det är en union för kapitalet, inte folket.


Ungkommunister vill lämna EU

• Kommunistiska ungdomsförbundet KNE lockar många ungdomar att demonstrera under strejken. Dess medlemmar går runt och säljer kommunistpartiets tidning.

– Den grekiska regeringen fattar många beslut riktade mot folket. Men det finns en stark vilja att kämpa emot. Vi säger att mycket av problemen beror på EU. Grekland borde lämna unionen. Det kravet har kommunisterna i Grekland haft sedan 1999, säger Dimitra Abartzi.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 9, 2010