Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hård strid om ledarskapet i ANC


När Sydafrikas dominerande politiska parti samlas till sin 52:a nationella konferens står ledarstriden i fokus. Blir det ytterligare fem år med Thabo Mbeki som ANC:s president, eller kommer vänsterutmanaren Jacob Zuma att ta över?

Frågan om vem som väljs till president för ANC på partiets nationella konferens 16-20 december vållar stora diskussioner i Sydafrika, men också i resten av världen. För det handlar inte bara om ledarskapet för det parti som totalt dominerat sydafrikansk politik efter apartheidsystemets avskaffande i början av 1990-talet. Den hittillsvarande traditionen är nämligen att ANC:s president också blir landets president.

De två huvudkandidaterna är nuvarande ANC-ledaren Thabo Mbeki, som också är Sydafrikas president, och Jacob Zuma, vice president i ANC.

Mbeki högerns favorit
Thabo Mbeki är en av de ANC-toppar som levde i exil under kampen mot apartheid. 1997 efterträdde han Nelson Mandela som ANC-ledare och två år senare blev han Sydafrikas president. De senaste åren har Mbeki kritiserats hårt för att hans politik gynnar den i huvudsak vita borgarklassen och missgynnar landets fattiga, svarta massor. Fjorton år av ANC-styre har resulterat i att klassklyftorna vuxit sig ännu större än de var under apartheidsystemets dagar.

Utmanaren Jacob Zuma tillhör dem som bekämpade apartheidförtrycket på plats i hemlandet. Han anses tillhöra vänstern inom ANC men är samtidigt en kontroversiell person. Efter misstankar om korruption sparkade Mbeki honom från posten som Sydafrikas vice president 2005. Åtal väcktes aldrig. Samma år ställdes han inför rätta anklagad för våldtäkt, men inte heller i då fälldes Zuma för något brott. Hans anhängare menar att anklagelserna handlade om att göra honom omöjlig som näste ANC-ledare.

Medan Sydafrikas kapitalister håller på Mbeki sätter många fattiga sydafrikaner sitt hopp till Zuma. Inom ANC har Zuma fått ett växande stöd. Kvinnoförbundet och ungdomsförbundet har liksom en majoritet av partidistrikten fört fram honom som sin kandidat.

En av Zumas viktigaste uppbackare är Cosatu, den mäktiga fackliga landsorganisationen. Tillsammans med Sydafrikas kommunistparti (SACP) ingår Cosatu i den ANC-ledda regeringsalliansen. De båda vänsterkrafterna har blivit alltmer öppet kritiska till Mbekis och ANC-ledningens högerpolitik.

Zuma stöds av vänstern
Under de offentliganställdas omfattande strejker i somras, den största strejken sedan demokratins införande, hamnade Cosatu i direkt konflikt med regeringen. Då försvarade ansvariga ministrar utkommendering av polis för att skydda ett organiserat strejkbryteri.

Också kommunisterna har uttalat sig inför ANC:s konferens. Utan att officiellt ta ställning för Zuma riktar partiets centralkommitté skarp kritik mot utvecklingen inom den forna befrielseorganisationen. SACP beskriver hur demokratin och massornas aktiva deltagande i ANC ersatts av toppstyre. Under samma tid har politiken inriktats på kapitalistisk tillväxt, stora vapeninköp samt omfattande privatiseringar, som vissa ANC-ledare personligen skott sig på. Kommunistpartiet uppmanar delegaterna på konferensen att välja ett ledarskap som kan återuppbygga ANC och återskapa regeringsalliansen ANC-Cosatu-SACP som politikens dynamiska centrum.

Trots det stora stödet för Zuma är det långt ifrån säkert att han går segrande ur ledarstriden. Sydafrikansk press rapporterar att det inför ANC-konferensen pågår ett intensiv spel i det fördolda, som bland annat tagit sig uttryck i försök att muta delegater. Winnie Mandela har offentligt manat till besinning och anklagar båda sidor för den värsta maktstriden i ANC under de 50 år hon varit medlem.

Ny maktstrid 2009?
Om Zuma blir ANC:s president är det troliga att han också blir Syd-afrikas president om två år. Om Mbeki blir organisationens högste ledare för den kommande fem åren uppstår ett nytt problem. Medan det inte finns några begränsningar för hur många gånger en ANC-ledare kan väljas om får landets president endast sitta två mandatperioder i följd. 2009 är Mbekis andra period slut. Vem ska då ta över, om ANC:s ledare fortsatt heter Mbeki?

PATRIK PAULOV
Proletären 50, 2007


Fakta ANC
Afrikanska Nationalkongressen, grundad 1921, är Sydafrikas överlägset största parti. ANC har styrt landet sedan apartheid avskaffades.

I det första demokratiska valet  1994 fick ANC, i allans med Sydafrikas kommunistparti och landsorganisationen Cosatu, 62 procent av rösterna. I det senaste valet, 2004, fick ANC-alliansen 69,7 procent och innehar 279 av parlamentets 400 platser.