Hoppa till huvudinnehåll
Av

Billig venezuelansk olja värmer de fattiga i USA

Venezuela började i förra veckan leverera 45 miljoner liter eldningsolja till välgörenhetsorganisationer och hushåll i den nordöstra delstaten Massachusetts i USA.


45.000 låginkomsttagare kommer att få billigare olja genom det venezuelanska hjälpprogrammet.



Vintrarna i norra USA är något kortare än de i Sverige men ofta mycket kallare. Husen är inte heller så isolerade som svenska hus är, så under de kalla vintermånaderna eldas det på för fullt. Fattiga familjer har fått se sina bränsleräkningar skjuta i höjden. Inför vintern har de stora oljebolagen i USA har passat på att höja priserna med mellan 30 till 50 procent.



Hjälpprogrammet, som startade den 27 november, kommer att utvidgas till den norra stadsdelen Bronx i New York och förhandlingar med organisationer i delstaten Maine i nordöstligaste USA. Det kommer att beröra tusentals fattiga familjer som annars riskerat sitta i utkylda hus.



Till fattiga familjer


Den rabatterade venezuelanska oljan går till de familjer som förbrukat det federala socialbidraget för uppvärmning, vilket är på 550 dollar. Familjerna betalar 276 dollar för en 748 liters leverans vilket innebär en besparing på 184 dollar. Leveranserna sker under en treveckors period.



Oljan levereras av CITGO, som har både raffinaderier och bensinmackar i USA och ägs av det venezuelanska statliga oljebolaget PDVSA. En välgörenhetsorganisation som heter ”Citizens Energy” (Energi för medborgarna) kommer att fördela den.



Omkring 350 lokala oljedistributörer kommer att distribuera tre fjärdedelar av oljan till fattiga familjer i området. Den återstående fjärdedelen kommer att gå till institutioner som natthärbärgen, matutdelningsställen och låginkomstgrupper.



Venezuela har vidtagit förberedelser att sända 285.000 fat olja att sändas till Massachusetts till 40 procents rabatt.



– Det här programmet uppfyller det löfte som gavs till medborgarna i USA av vår president Hugo Chávez, sade Venezuelas ambassadör i USA, Bernado Alvares Herrera, på nyhetskonferensen i samband med att hjälpprogrammet startade.



– Vi har en uppgift att bekämpa fattigdomen i vår världsdel och för utveckling. Det må gälla att lära 1,5 miljoner vuxna att lära sig läsa eller att hjälpa invånare i Massachusetts genom den långa vintern, fortsatte ambassadören



Rekordvinster


Alla stora USA-ägda oljebolag som tillfrågades att vara med i samma typ av program nekade utan undantag. Detta trots att de håvar in rekordvinster under detta år, på grund av att de minskat produktionen under och efter orkanerna Katrina och Wilma. Dessa beslut drev upp priserna till rekordnivåer.



ExxonMobil, världens största oljebolag, tjänade nästan 10 miljarder dollar under tredje kvartalet vilket är 75 procent mer än under samma kvartal 2004. Även de andra oljebolagen håvade in jättevinster.



I motsats till detta lovade Hugo Chávez att avsätta en tiondel av vad CITGO:s raffinaderier producerar till hans eget lands ”olja till de fattiga” program. Venezuela levererar rabatterad olja till mer än 20 länder i Sydamerika och Karibien.



Fattiga människor i USA får vända sig till ett utvecklingsland som Venezuela för att klara vintern.



Fryser ihjäl


Att samma USA som ger sig rätten att intervenera i jordens alla hörn och har militärbaser i över 100 länder inte har råd att ge sina egna fattiga tillräckligt med eldningsolja över vintern säger en hel del om sakernas tillstånd.



I likhet med i många andra länder avlider många människor under vintrarna på grund av för kalla bostäder vilket leder till minskad motståndskraft. Den amerikanska medicintidskriften Southern Medical Journal skriver att 61,5 procent av de som avlider som följdverkning av hypotermi (hypotermi, ett tillstånd när kroppen inte längre förmår upprätthålla den normala, centrala kroppstemperaturen på cirka 37 grader) är afroamerikaner eller latinamerikaner.



Den amerikanska regeringen och oljeindustrin är störda av detta hjälpprogram. De hävdar att Chávez använder ”olja som vapen” när han hjälper fattiga människor i USA och i Latinamerika. Venezuela använder inte olja som vapen utan som ett verktyg för fattigdomsbekämpning, såväl som i Syd- som Nordamerika. Venezuela uppmuntrar dessutom länder i Sydamerika att skaka av beroendet av USA, något som upprör Bush och oljebolagen.







ERIK ANDERSON



Proletären 49, 2005