Hoppa till huvudinnehåll
Av

”VM förändrar inget för oss fattiga”


Glädjen och stoltheten över att nu vara värdnation för VM i fotboll har Henry Michaels och Siviwe Mdoda givetvis svårt att dölja. Men otillfredsställelsen finns hos dem ändå.

– Det är självklart en underbar händelse. Dock har det kostat enorma nedskärningar för vanliga människor för att kunna bygga de stora stadion, som jag nu kan se på tv, säger 37-årige Sivewe Mdoda, då han besöker Arbejderens redaktion på Nörrebro i Köpenhamn en tidig eftermiddag.

Tillsammans med småbrukaren Henry Michaels är han i Danmark, inbjuden av den danska NGO:n, Afrika Kontakt, för att berätta om baksidan av det Sydafrika som nu visas upp i medierna.

Båda kommer från den sydafrikanska NGO:n, Trust Community Outreach and Ecucation (TCOE). De arbetar bland annat som rådgivare åt fattiga bönder i 250 jordbruksdistrikt och landsortsstäder i de västliga och östliga delarna av Kapprovinsen samt i Limpopoprovinsen.

Det är just de distrikt som det danska fotbollslandslaget passerar med bussen, när de skall till och från matcherna från träningslägret i Knysna i den sydliga Kapprovinsen.

– Det finns en mycket mörk baksida bakom glittret i VM, det ser man inte i tv eller under bussresan, men den finns där, säger Siviwe Mdoda, som är programkoordinatör för ett Danida-stött jordrättighetsprojekt.

Henry Michaels, som själv äger ett litet stycke jordbruksmark och är volontär i TCOE-projektet, nickar instämmande.

– VM ger ingen som helst förändring för oss fattiga på landsbygden. Gapet mellan rik och fattig bara växer och växer. De enda som får ut något av VM är de stora multinationella bolagen och elitpolitikerna i regeringen, säger den 47-årige bonden från Overburg vid Berrydale i västra Kapprovinsen.

Själv har han boskap på sin lilla bit mark, som han arrenderar av staten, men han har problem med för lite vatten. Det har varit för lite nederbörd under regnperioderna under de senaste tre åren, så det finns inte tillräckligt med vatten för boskapen, berättar han.

Henry Michaels tillägger, att politikerna verkligen borde ta en tur runt på landet eller i slummen för att se, hur vanligt folk lever.

– De skulle bli överraskade, säger han.

Bonden kan i övrigt inte förstå, hur man ska ha råd att underhålla alla dyra stadion när VM väl är över.

– De kommer att ligga där som stora vita elefanter, säger han och ler lite grann.

Siviwe Mdoda tar till orda efter en stunds tystnad.

– Det har till exempel inte byggts ett enda sjukhus i Sydafrika, sedan vi fick veta att vi fick värdskapet för VM. De har uteslutande byggt fotbollsarenor och bostäder och vägar runt och mellan dem. På landsbygden är förhållandena oförändrade, säger sydafrikanen, som är ogift, men har två barn.

Han hoppas att regeringen kommer  att fokusera på hela landet när VM är över.

– Jag hoppas att jag har fel i min pessimism. Men de satsade pengarna kommer garanterat inte tillbaka, som regeringen hävdar. Nu är de enda som får ut något av VM de stora verksamheterna, medan de mindre handlarna och försäljarna knappt får något, säger han och dröjer ett ögonblick.

Siviwe Mdoda berättar att FIFA,
som arrangerar själva turneringen, kräver att alla kafé-ägare med utskänkningsrättigheter av öl och sprit, som samtidigt vill visa matcherna på tv, skall betala 40.000 rand för att få ett tillstånd. [Det motsvarar över 40.000 svenska kronor, övers anm.] En månadslön för en byggarbetare vid de stora fotbollsarenorna är ca 2500 kronor.

Siviwe Mdoda bor själv i Kapstaden och har med egna ögon sett hur polisen dammsuger stadens centrum på hemlösa och narkomaner i syfte att få bort dem från området innan VM börjar.

– De kastas ofta i fängelse och blir utsatta för polistrakasserier, berättar Siviwe Mdoda och tillägger, att det irriterar polisen att de fattiga kommer tillbaka om och om igen.

Sydafrikanen, som på 80-talet
studerade politik och litteratur på universitetet, berättar att den demokratiska rättigheten att demonstrera i närheten av arenorna är satt ur spel.

– Ifall du ansöker om tillstånd att hålla en demonstration på de aktuella platserna får du avslag av polisen. Detta har skett gång på gång, säger Siviwe Mdoda.

Han berättar om massiva strejkvågor bland arbetare över hela landet. Transport-arbetarna har strejkat för att få sin lön höjd med 16 procent.

– Otaliga gånger har byggnadsarbetarna vid arenorna lagt ned sina arbetsredskap och har gått hem i protest mot usla löner och miserabelt arbetsskydd, avslutar han.      

Anders Fenger
Proletären nr 25, 2010


• Artikeln är tidigare publicerad i danska Arbejderen. Översättning: Erik Anderson