Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stoppa matchen!

– Stoppa massakern i Gaza, stoppa ockupationen av Palestina och stoppa matchen mot Israel! Det säger Dennis Andersson från Kommunistiska Partiet i Malmö och medlem i Nätverket mot Israels krig och ockupation.



Än så länge har inte Tennisförbundet valt att ställa in Davis Cup-matchen i tennis i Malmö 6-8 mars, trots Israels massaker i Gaza.

Nätverket mot Israels krig och ockupation arbetar frenetiskt för att stoppa matchen.

– Det räcker inte att bojkotta Israel ekonomiskt, en total bojkott är viktig. För att världen ska få upp ögonen för vad som sker så måste någon gå före och bryta alla förbindelser med Israel. Matchen måste stoppas, säger Dennis Andersson.

Svaret räcker inte
Riksidrottsförbundet menar att politikerna måste gå före och utlysa en bojkott om det ska bli aktuellt. Dennis Andersson ger inte mycket för det argumentet.

– Det svaret räcker inte, vi kan inte vänta. Det är en skam att inte regeringen gör något, men när läget är som det är så måste Riksidrottsförbundet ändå verka för internationell solidaritet. Förbundet måste fördöma bombningarna av fotbollsstadion i Gaza och stödja palestiniernas rätt att utöva idrott. Alltså måste de dra slutsatsen att matchen inte kan spelas.

• Men är inte idrottens uppgift att förena?
– Om idrott ska kunna förena folk så måste palestinierna först och främst få möjlighet att träffas och utöva sport tillsammans. Det kan de inte när de riskerar att bli levande måltavlor för israeliska kulor. Den israeliska ockupationen berövar palestinierna möjligheten att utöva idrott överhuvudtaget.

Namninsamling
• Hur fortsätter nätverkets arbete nu?
– Vi har en namninsamling på www.stoppamatchen.se som kräver att matchen stoppas, och vi uppmanar alla att skriva under. Dessutom fortsätter vi med förberedelserna inför protesterna i Malmö. Vi kämpar hårt för att verkligen stoppa matchen. Därför kommer vi att arrangera manifestationer i Malmö helgen innan matchen är planerad att spelas. Om matchen spelas trots allt så kommer vi att samla till protester och demonstrationer den 6-8 mars.

• Den senaste tiden har fler organisationer anslutit sig till kravet ”Stoppa matchen”. Vad tycker du om det?
– Det är jättebra att fler ansluter sig, vi måste bli fler. Ju fler vi blir, desto mer ökar trycket. Vi hälsar alla välkomna. Till nästa planeringsmöte har vi tvingats byta till en större lokal eftersom vi är så många!

LISA ENGSTRÖM
Proletären 4, 2009


Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande: ”Vi rättar oss efter politikerna”
Trots en stark opinion som kräver att matchen mot Israel stoppas håller Riksidrottsförbundet fast vid att en bojkott inte är aktuell.

– I dagsläget tycker vi att tennismatchen ska genomföras, om Tennisförbundet också tycker det. I slutändan är det givetvis de som avgör, säger Karin Mattson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

• Varför förespråkar ni fortsatt idrottsutbyte med Israel?
– Vi bottnar det i svensk idrotts grundinställning vad gäller det internationella området, och det är befäst och beslutat på flera stämmor. Svensk idrott ska ha ett utbyte med andra länder, oavsett politiskt system och oavsett om det finns diplomatiska förbindelser eller inte, så länge inte FN eller EU förordat bojkott och så länge inte Sveriges UD avråder. Skulle det vara så rättar vi oss givetvis efter det.

Riktlinjer
• Men i era egna riktlinjer skriver ni att ”Idrottsutbyte i form av tävling eller uppvisning skall ej förekomma om ett land i idrottsligt sammanhang gör sig skyldigt till diskriminering mot någon på grund av etniskt ursprung, kön, sexuell läggning, funktionshinder, religion. /…/”.
– Ja, man kan välja bort idrottsutbyte då. Det är ju helt riktigt. Så möjligheten finns ju att göra det. Men utgångsläget är ändå att idrotten ska verka som internationellt kontaktmedel. Vi tycker att när det gäller beslut om bojkott så är det politikerna som ska fatta det. Det är inte rimligt att ställa krav på idrotten att idrotten ska göra det politikerna själva inte lyckats med.

• Men Israel förhindrar ju palestinier att utföra idrott, och därmed är de skyldiga till diskriminering. Nu senast har en fotbollsarena och flera klubblokaler bombats i Gaza.
– Jo, men visst är det så. Men det finns en mängd andra länder som för krig och som inte lever upp till mänskliga rättigheter. Men vår inställning är ändå att upprätthålla idrottsutbyten. Men det är klart att är det så att svenska politiker bestämmer att vi ska bojkotta Israel då rättar vi oss efter det. Men vi tycker inte att man ska putta idrotten framför sig.

Följer regeringen
• Men på er hemsida skriver ni också att ”Riksidrottsförbundet ska utforma sin egen internationella politik”. Hur stämmer det överens med att man bara ska följa regeringen?
– Vi har ju utformat vår egen politik i och med de här riktlinjerna som är antagna av stämman och de bygger ju på att vi tror att idrotten kanske är den företeelse som mest av alla kan föra ut budskap om allas lika värde. Så vi har ju en egen politik som bygger på att man måste följa dem som har kapacitet och kompetens och förmåga att göra helhetsbedömningar. För vi kan aldrig skaffa oss en fullständig utrikespolitisk kompetens. Så vi har sagt att vi ska lyssna på de organ som har det. Det är det vår internationella politik bygger på, att vi ska lyssna på de respekterade organ som finns. Det ska inte tolkas som att vi lägger oss platt för någon annan, utan det är ett väldigt medvetet ställningstagande.

Vapensamarbete
• Men håller du inte med om att idrottare representerar sina länder när de tävlar i landslagsdräkt?
– Jo, det gör man ju. Men att man för det skulle försvara krig är att gå för långt. Men återigen, det finns en handel och ett vapensamarbete med Israel, så att idrotten ska gå före tycker jag är fel.

• Men har idrotten något ansvar att främja fred?
– Ja, absolut. Men vi tror att idrottens roll är att upprätthålla ett utbyte.

• Men om man ser det här fallet konkret. Hur främjar matchen mot Israel att bombningarna upphör?
– Just den delen av ansvaret har inte idrotten. Och det ansvaret har vi aldrig tagit heller. Utan det är mer förståelsen människor emellan
.
• Men du utesluter ändå inte att matchen ställs in, det beror på utvecklingen?
– Ja, vi får vänta och se hur det utvecklas. Men det är i slutändan Tennisförbundet som avgör.