Hoppa till huvudinnehåll
Av

Farc, Chávez och Interpol


Hugo Chávez och hans kopplingar till Farc-gerillan hamnade på nytt i
fokus när Interpol presenterade sin granskning av Farc-ledaren Raul
Reyes datorer. Ska man tro de stora medierna i USA och Europa står det klart att Venezuela, men också Ecuador, stött den väpnade kampen för att störta Colombias regering.

Anklagelsen om Venezuelas och Ecaudors stöd till Farc fördes först fram bara timmar efter att Colombias krigsmakt bombat ett gerillaläger på ecuadoriansk mark 1 mars i år. Under räden dödades bland andra Farc-ledaren Raul Reyes, ansvarig för organisationens internationella kontakter. I de tre datorer, två externa hårddiskar samt tre USB-minnen som påstås ha beslagtagits i lägret säger sig Colombia ha funnit bevis för att Chávez betalat ut 300 miljoner dollar till Farc och planerat att leverera uran för framställandet av en ”smutsig bomb”. Där fanns också, enligt Colombia, bevis för att Ecuadors regering, ledd av vänsterpresidenten Rafael Correa, har stött gerillan.

Venezuela och Ecuador fördömde i skarpa ordalag angreppet och avfärdade anklagelserna som lögner. De båda ländernas regeringar poängterade däremot att de fört förhandlingar med Farc om ett frisläppande av fångar.

Bombningen av Farc-lägret fick samtidigt följder som varken Colombia eller dess närmaste vän, USA, räknat med. Hela Latinamerika fördömde nämligen det colombianska angreppet mot Ecuadors territorium. Colombias president Álvaro Uribe såg ingen annan utväg än att be om ursäkt.

*

Men lugnet var tillfälligt. Torsdag 15 maj höll Interpols chef Ronald Noble en presskonferens i Colombias huvudstad Bogotá. Där offentliggjorde han resultatet av den två månader långa undersökning av Farcs datorutrustning som en specialistgrupp inom Interpol utfört på Colombias begäran. Uttalandena på presskonferensen gav eko världen över.

Amerikanska Washington Post, spanska El País och Sveriges radios Ekot konstaterar samstämmigt att Interpols rapport visar att datorerna kom från Farc-lägret, att ingen manipulerat innehållet i dem samt att Colombias anklagelser om Chávez och Correas stöd till Farc därför bekräftats.

Så stärktes bilden av att Latinamerikas vänsterledare står bakom dessa ”narkotikaterrorister”.

*

Det finns en del att invända mot Washington Posts, El País, Ekots och många andra mediers slutsatser. Redan innan Interpol presenterade sin rapport varnade 21 professorer och andra sakkunniga i USA för att de dokument som Colombia sade sig ha funnit medvetet misstolkades för att passa in i propagandakriget. På samma sätt förvrängs nu vad Interpol sagt och gjort, vilket också påpekats från kritiska röster i USA och Latinamerika.

För det första har den internationella polisorganisationen endast genomfört en teknisk undersökning för att se om några av de 39.000 filerna i datautrustningen ändrats efter 1 mars. Interpol har inte granskat innehållet i filerna och har därför ingen uppfattning om hur det ska tolkas. Fakta är att de inkallade tekniska experterna inte hade kunnat värdera innehållet ens om de hade velat, eftersom ingen av dem var spansktalande.

I rapporten står det att undersökningen inte värderar olika länders tolkning av filerna eller filernas ursprung. Interpol varken bekräftar eller dementerar Colombias påståenden och säger att man inte heller vet om datorutrustningen och filerna härstammar från Farc och Raul Reyes.

För det andra säger Interpol inte att innehållet i datorerna inte manipulerats. Det rapporten uttrycker är att man inte funnit några bevis för att en manipulering skett. Däremot påpekar Interpols expertis att den colombianska antiterroristenheten, som hade hand om datorna, bröt mot standardproceduren för rättssäker hantering av elektroniskt bevismaterial under tiden 1-3 mars. Hur ska någon kunna ta ”bevis” som inte hanterats rättssäkert på allvar?

Slutligen kan man resa frågetecken kring hur opartisk Interpol och dess chef Ronald Noble är. På presskonferensen förra veckan  slog Noble fast att Farc är narkotikahandlare och terrorister. Det är den colombianska regeringens och USA:s åsikt som Noble framför, andra kallar dem befrielserörelse eller stridande part i en väpnad konflikt.

Noble hävdade dessutom, som svar på en direkt fråga, att han visste att utrustningen kom från Raul Reyes, trots att det i den skriftliga rapporten står att Interpol inte granskat ursprunget.

Interpolchefen har tidigare arbetat för USA:s regering, bland annat som vice minister på Finansdepartementet.

*

Även om ”bevisen” mot Venezuela och Ecuador aldrig skulle hålla i domstol har Colombia och USA, genom den pågående propagandaoffensiven, lyckats så frön av misstro mot Latinamerikas vänsterledare.

Det hela börjar påminna om Saddam Husseins massförstörelsevapen. Med förfalskade bevis och massivt mediedrev blev de ett faktum, trots att de inte fanns.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 21, 2008