Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fukushima värre än någon anar?

På grund av höga strålningsnivåer utvidgar nu japanska myndigheter evakueringszonen runt det havererade kärnkraftverket Fukushima.


Hittills har myndigheterna i Japan vägrat vidga den zonen där människor kan vistas utan risk, trots uppmaningar från FN:s atomenergiorgan IAEA.

Flera länder, bland annat USA och Australien, har tidigare uppmanat sina medborgare att inte vistats närmare än 80 kilometer från det havererade kärnkraftverket.

Inom en radie på tre mil har invånarna hittills bara uppmanats hålla sig inomhus, medan evakueringszonen satts till 20 kilometer. Nu ska zonen utvidgas till 30 kilometer, inte på alla håll utan beroende på vindriktning. Invånarna får en vecka på sig att förbereda evakueringen.

Samtidig hävdar myndigheterna och regeringen att strålningsriskerna från Fukushima har minskat. Beskeden är motstridiga och många ställer sig därför frågan om ansvariga verkligen har läget under kontroll. Men i det befolkningstäta området är kanske strategin den att inte sprida panik.

Innan den 11 mars var alla Japans kärnkraftverk jordbävningssäkra och skyddade för tsunamivågor. Med facit i hand visade det sig vara fel. Det vi vet är att större delen av kärnkraftverket i Fukushima är obrukbart rent tekniskt för all framtid.

Däremot är analysen av vilka effekter olyckan medför mycket begränsad. Det finns uppgifter om att Fukushima innehåller hundra gånger mer radioaktivt bränsle än vad som fanns i Tjernobyl och dessutom extremt farligt plutonium, mox-bränsle, som inte fanns i Tjernobyl.

En del debattörer, som Joar Tiberg i Aftonbladet 9 april, befarar att katastrofen i Fukushima kan komma att få Tjernobyl att framstå som en liten olycka. Vilket efter 25 år inte ännu är ett avslutat kapitel, eftersom sarkofagen i Tjernobyl (betongingjutningen) läcker radioaktiva ämnen och därför måste göras om. Men ingen vill betala.
Fakta

Fukushima värre än någon anar?

Krisen i Fukushima
  • I Fukushima har man begjutit bränderna med stora mängder havsvatten och vattensamlingar i angränsande turbinbyggnad är nu så radioaktiva att personal har strålskadas.
  • Samma vatten har trängt ned i marken och även konstaterats nått havet.
  • Tusentals tsunamidödades kroppar som har spolats upp ur havet i närheten av Fukushima kan inte tas omhand på grund av den höga strålningen.
  • Platsen runt kärnkraftverket är kraftigt nedsmutsad för mycket lång tid framöver och avfallsmängderna är av en helt annan storleksordning än vid exempelvis rivning av ett kärnkraftverk.
  • Det har framkommit att kraftverksägaren helst vill slippa ta hand om vad som är kvar av byggnaderna och i stället låta dem stå kvar som de är och täcka med cement, som en sarkofag liknande den i Tjernobyl. Men hur ska detta kunna förverkligas när uppdraget till byggnadsarbetarna närmast är att betrakta som en dödsdom?