Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ursinne i Afghanistan över Obamas bomber

147 döda i ett bombanfall. Afghanerna får betala ett högt pris för Obamas krigsupptrappning. Men det slår tillbaka mot USA, då vreden mot de utländska trupperna växer. Talibanrörelsen lär inte ha några rekryteringsproblem.




”Hur kan ni förvänta er att ett folk som fortsätter att förlora sina barn ska förbli vänskapligt sinnat?”

Den retoriska frågan ställdes av Afghanistans president Hamid Karzai i en intervju för amerikanska tv-kanalen NBC den gångna helgen. Trots att Karzai sitter på sin post som en direkt följd av en illegal invasion och ockupation, och trots att hans möjlighet att agera i strid med USA:s vilja är obefintlig, var det omöjligt för honom att göra annat än att säga ifrån. Särskilt när han befann sig på statsbesök i Washington.

Vad som tvingade fram Karzais kritik mot USA var flygbombningarna måndag 4 maj i Farah-provisen i västra Afghanistan. Enligt lokala vittnesmål pågick strider mellan talibanerna och amerikanska och afghanska styrkor. Efter att båda sidor dragit sig tillbaka inleddes flygattacker mot tre byar i närområdet.

Resultatet blev den värsta massakerna sedan kriget inleddes 2001. Karzai talar om minst 130 döda. Byborna har själva lämnat in namn på 147 personer som omkom, bland dem flera barn. Minst sex hus total förstördes.

USA förnekar
USA har erkänt att anfallet ägt rum. Men militära talesmän menar att dödssiffrorna är kraftigt överdrivna och lägger skulden på talibanerna, som påstås ha använt civila som mänskliga sköldar. Att det skulle ha skett tillbakavisas av vittnesmål från bland annat FN-personal.

Det finns också uppgifter om att USA använt vit fosfor eller annan typ av förbjudna stridsmedel vid anfallet. Dr Mohammad Aref Jalali, chef för ett sjukhus för brännskador i Herat, berättar för brittiska The Guardian att skadade från byarna haft ”väldigt ovanliga brännskador”, men att sjukhuset saknar resurser att fastställa vilken typ av kemikalie som orsakat dem.

De återkommande flyganfallen väcker starka reaktioner i Afghanistan. Efter massakern samlades tusentals bybor i provinshuvudstaden Farah, vilket resulterade i våldsamma sammanstötningar med polisen. Demonstranterna skrek slagord mot både USA och regeringen Karzai. I söndags protesterade ett tusental studenter i Kabul. De stämplade USA som världens största terrorist.

Det största problemet för Barack Obama är att varje nytt döds-offer och varje ny massaker ökar strömmen av frivilliga unga män till talibanrörelsen. Talibanerna har blivit en samlande kraft för motståndet mot de utländska trupperna. Dess mål är att kasta ut USA, men också Sverige och alla andra länder som deltar i den illegala ockupationen och är medskyldiga till de återkommande krigsförbrytelserna. 

Krigsupptrappning
Karzai är som sagt bekymrad. Men hans krav på ett stopp för flyganfallen faller platt då han samtidigt välkomnar Obamaadministrationens övergripande plan för  regionen. Med en truppökning på 21.000 amerikanska soldater och med ökade krigsinsatser i grannlandet Pakistan kommer antalet offer tveklöst att öka.

I måndags kom dock ett tecken på att USA inser att man har problem. Försvarsminister Robert Gates sparkade general David McKiernan som befälhavare för Afghanistaninsatsen. Den nya strategin mot talibanerna kräver nytänkande, meddelade Gates.

Men några dramatiska förändringar är inte att vänta. Apropå Karzais krav svarade Vita huset att man ser allvarligt på frågan om civila dödsfall men att USA inte kan slåss med ena handen bunden bakom ryggen. Nya flygbombningar – och massakrer – lär följa.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 20, 2009



Arméoffensiv i Pakistan orsakar humanitär kris

Den pakistanska regeringen har beordrat armén att fortsätta den militära offensiven mot talibanrörelsen i Swatdalen i nordvästra Pakistan.

USA har länge pressat den pakistanska regeringen att agera mot dess inhemska talibanrörelse. Den offensiv som nu genomförs är i linje med Barack Obamas strategi för krigsupptrappning. För att vinna kriget i Afghanistan, där talibanerna är den ledande kraften i motståndskampen, krävs krigsinsatser också på andra sidan gränsen.

Den pakistanska arméns offensiv med 15.000 soldater har orsakat den största flyktingvågen sedan landet bildades 1947. Uppskattningar talar om att 500.000 människor flytt undan striderna. Många har tagit sig till näraliggande byar, andra lever i de flyktingläger som upprättats.

Både Internationella röda korskommittén och FN varnar för en humanitär katastrof.