Hoppa till huvudinnehåll
Av

Svensk truppnärvaro ökas

Sveriges truppnärvaro i Afghanistan är på väg att utökas. Beslutet om fortsatt deltagande i USA:s ockupation ska tas i riksdagen i december.


Regeringens förslag kommer i en tid när striderna intensifieras i Afghanistan, och USA förbereder en offensiv mot motståndet i landet. Samtidigt har skiljelinjen mellan den internationella säkerhetsstyrkan Isaf, där Sverige ingår, och USA:s trupper suddats ut. USA har överfört nära hälften av sina trupper till Isaf och Isafs befälhavare, USA-generalen David McKiernan, tar snart över kommandot över både USA:s och Isafs styrkor.

Det börjar bli mer och mer uppenbart att det som inledningsvis beskrevs som en ”fredsoperation” är det motsatta.

Stridshandlingar
Sveriges försvarsminister Sven Tolgfors vill öka den svenska truppen under Natos befäl från 360-370 soldater till 500 med hänvisning till att ”säkerhetsläget förvärrats”. 2006 utökade regeringen den svenska Natoledda truppen med drygt 100 personer till de nuvarande nivån.

Krigsmakten vill gå ännu längre, och använda Jas-plan i Afghanistan, ”såväl för att kunna göra spaning som att kunna göra stridshandlingar”. ÖB Håkan Syrén vill också att Sverige ska stanna minst 15 år i landet. Så långt är inte regeringen beredd att gå. Ännu.

Enligt den officiella versionen är Sverige i Afghanistan för att upprätthålla freden, och ”våra” soldater agerar på ett tydligt FN-mandat. Det blir dock alltmer uppenbart att Sverige är en del av ockupationsmakten, och att motståndsrörelsen i Afghanistan också ser det så. Hittills har man sagt att där Sveriges trupper befinner sig, Mazar-e Sharif i norr, är ett lugnare område, och att Isaf-styrkorna är ett välkommet inslag bland lokalbefolkningen. En granatattack lördagen 27 september mot den tyska militärbasen Marmal i Mazar-e Sharif, där 15 svenska soldater finns stationerade, motsäger den bilden.

Sverige är i krig och det måste motiveras för opinionen som fortfarande är tveksam till Sverige som aktiv krigförande part runt om i världen. Så har det också skett en förskjutning i hela den svenska debatten om krigsmakten.

Vi har fått se program som ”Fredsstyrkan” som TV4 sände i våras. I programmet tittade de svenska soldaterna in i kameran och berättade om hur viktigt det är att ställa upp för Afghanistan och att de hoppas att svenska folket är stolta över det de gör. Hur länge dröjer det innan vi får se svenska krigsfilmer om tappra soldater på uppdrag i fiendeland?

Krigsmakten har också börjat arbeta alltmer opinionsbildande, och på deras hemsida går det att se webtvprogrammet ”Combat Camera” som följer de svenska soldaterna. Sedan flera år spelas också reklamfilmer från krigsmakten på kabelkanalerna. Nu senast om deras nyinstiftade aspirantutbildning som ska göra det möjligt för dem som inte gjort värnplikten att kunna söka officersskola.

Som tur är det finns det också motbilder. Mest uppmärksammat är Kalla Faktas avslöjande om hur de svenska trupperna deltog i en ren avrättningsoperation tillsammans med amerikansk trupp. En svensk styrka gick in i byn Boka, och efter en häftig eldstrid kunde operationsledaren rapportera ”Main target down”, alltså att man skjutit ihjäl Matou Nematullah. Nematullah ansågs vara en av ledarna för den afghanska motståndsrörelsen.

Till saken hör att Kalla Fakta menar att mordet i Boka var en hämndaktion, då den svenska styrkan misstänkte Nematullah för att stå bakom bombattentatet då två svenska soldater från elitförbandet SSG dog. Bevis skulle inte ha gått att få fram, och då bestämde man sig för att agera utanför lagen. Sverige uppträder alltså som vilken ockupationsmakt som helst, och agerar utan någon respekt för lag och rätt. Vad som hittills inte kommit fram om vad de svenska trupperna sysslar med går bara att spekulera om.

Regeringens stöd
Dock är det klart att de har den svenska regeringens stöd.  Dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg sa i en interpellationsdebatt 26 mars 2006 om just mordet i Boka: ”Den operationen genomfördes, så vitt jag kan bedöma, på ett berömvärt sätt och utan några egna förluster. Jag tycker att det är bra.”

PÄR JOHANSSON
Proletären 38, 2008


FAKTA: Sverige i Afghanistan
• Sverige deltar sedan årsskiftet 2001-02 i den Natoledda Isafstyrkan, International Security Assistance Force, Afghanistan. I styrkan ingår omkring 40000 soldater från nästan 40 länder, och cirka 360-370 av soldaterna är svenska.
• Dessutom finns cirka 10000 amerikanska soldater under direkt USA-befäl med namnet ”Operation enduring freedom”.
• Två svenska elitsoldater dog i ett bombattentat i norra Afghanistan 2005.