Hoppa till huvudinnehåll
Av

Falskt om svenskt stöd till trupp i Afghanistan

Stödet för den svenska truppnärvaron i Afghanistan ökar, enligt en ny opinionsundersökning som redovisats av SVT. Den fråga som fungerar som underlag är dock felställd.



Sveriges deltagande i USA:s och Natos krig i Afghanistan har inte haft något stöd av det svenska folket. För regeringen och försvarsmakten är det ett problem som de har försökt lösa med olika finter, men hittills utan framgång.  
Ett minskat stöd kan dessutom väntas om svenska soldater får sätta livet till i kriget, vilket är exakt vad som sker när två officerare dödas i början av februari.

Därför förväntar sig också alla att motståndet mot kriget ska öka kraftigt, men det blir precis tvärtom.
Den 16 februari presenterar Synovate en opinionsmätning på uppdrag av SVT, vilken tolkades av Rapport som ”att stödet för den militära insatsen i Afghanistan har ökat kraftigt”.

När Rapport publicerade den förra mätningen från Synovate i slutet av oktober 2009 låg stödet på 34 procent. Nu är motsvarande siffra 48 procent, medan andelen som är emot kriget minskat från 37 till 26 procent.

– Jag tror att de mycket tragiska händelser vi har sett har fördjupat känslan hos svenska folket av både allvaret och behovet av vår insats, är statsminister Fredrik Reinfeldts kommentar till Rapport.

Är det möjligt? Svar nej. Synovate och SVT har nämligen förvrängt frågan som de drygt 1000 personerna som deltog i opinionsmätningen blev ombedd att svara på. Frågan som ställdes var: ”Är du för eller emot Sveriges deltagande i FN:s militära insats i Afghanistan?”.

Inga FN-trupper
Men det finns inga FN-trupper i Afghanistan. Kriget anförs av USA och Nato. Svenska soldater lyder under amerikanskt befäl och de har också Natos emblem på sina uniformer, just för att förtydliga FN:s frånvaro i kriget.

Kriget handlar om att USA genom Afghanistan ska kunna ta kontroll över oljan och gasen i Centralasien och Mellanöstern. Irak är redan inlemmat och nu är det Afghanistans tur. Och i det avskyvärda erövringskriget ställer regeringen villigt upp med svenska trupper.

Men att säga som det är när opinionen ska mätas av är inte att tänka på. Därför förvrängs krigets bevekelsegrunder. Svaret hade naturligtvis blivit annorlunda om frågan i stället formulerats: ”Är du för eller emot Sveriges deltagande i Natos USA-ledda militära insats i Afghanistan?”.

Synovates opinionsundersökning är fabricerad på falska grunder om den svenska insatsen i Afghanistan. SVT:s Rapport och annan media sprider lögnerna vidare, i en förnekelse där det framställs som att Sverige inte deltar i ett krig på andra sidan jordklotet.

Det gäller att dölja sanningen, i annat fall får man den svenska opinionen emot sig. I mitten av december 2009 beställde Riksdag & Departement en liknande undersökning av Sifo. Den fråga som ställdes var: ”Tycker du att Sverige ska delta med militära insatser i Afghanistan, eller tycker du inte det?”.

Resultatet blev 59 procent emot och 32 procent för svensk truppinsats i Afghanistan. När bluffen om FN inte finns med ökar motståndet med hela 33 procentenheter, medan stödet minskar med 16 procentenheter. Totalt sett, oavsett partisympatier.

Fortsatt kritisk opinion
Synovate och SVT försöker få det till att opinionen mot kriget har svängt kraftigt. Men så är det inte, den är fortsatt mycket kritisk. Enligt Sifo är 52 procent av borgerliga väljare emot kriget och 42 procent för. Motsvarande siffra bland rödgröna väljare är 70 respektive 24 procent.

Det är klara besked från en trovärdig opinionsundersökning, till skillnad mot Synovate. Svenska folket är inga krigshetsare, även om SVT fult nog vill få det till det.  

KENT HALDEBO
Proletären nr 8, 2010