Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Åtta tecken på att Sverige är en lydstat till USA

Sverige tillhör de mest USA-vänliga länderna i världen, även jämfört med USA-allierade länder som Storbritannien, Israel och Saudiarabien. Glöm den svenska neutralitetspolitiken, alliansfriheten och den gamla socialdemokratins USA-kritik. Borta är den svenska självständigheten när det kommer till utrikespolitik. Här är åtta tecken på att Sverige snarare blivit en lydstat till USA.


När husse kallar…


Sverige har blivit en krigsnation i USA:s ledband. Sverige har stöttat de flesta av USA:s krig under 2000-talet.

I Afghanistan har Sverige varit en trogen allierad genom den Natoledda ISAF-insatsen och svenska soldater har gått i strid med Natoemblem på ärmen. Insatsen, som först sades vara en fredsinsats, blev snabbt en krigsinsats. 15 år efter Natos anfall mot Afghanistan har afghanerna knappast befriats.

När USA anföll Irak 2003 var den svenska regeringen och statsminister Göran Persson visserligen kritiska till ett krig som inte godkänts av FN. Trots det bidrog Sverige med underrättelseinformation till USA, vilket avslöjades av Expressen 2012.

Enligt dokument direkt från US Central Command hjälpte Sverige till med att peka ut bombmål i Bagdad – närmare bestämt svenskbyggda bunkrar och skyddsrum för civila. Bunkrarna skulle bombas eftersom USA misstänkte att även soldater gömde sig där.

När USA:s krigsallians Nato bestämde sig för att anfalla Libyen 2011 deltog Sverige, trots att Sverige inte är medlem i Nato. Sverige deltog med tio flygplan, 130 militärpersonal och utförde 570 uppdrag åt Nato, bland annat 30 procent av rekognoseringen.

Sverige har också stött USA:s krigspolitik i Syrien, inte bara politiskt utan också ekonomiskt genom bistånd som gått till USA:s allierade extremistrebeller, vilket Proletären avslöjade i september 2015.

En Nato-partner ”som saknar motstycke”

Sverige är visserligen inte med i USA:s krigsallians Nato, men kanske är ett formellt medlemskap inte nödvändigt för Nato och USA.

I en artikel på Natos hemsida, med rubriken ”Sverige – en speciell partner?”, beskrivs Sveriges relation med Nato som speciellt ”värdefull” och Sveriges medverkan i krigen mot Afghanistan och Libyen prisas särskilt. Deltagandet i anfalls-kriget mot Libyen var så viktigt att Nato beskrev samarbetet som ”en ny nivå av partnerskap som saknar motstycke bland andra partnerstater”.

Sedan artikeln på Natos hemsida publicerades har Sverige dessutom skrivit på värdlandsavtalet med Nato. Det innebär att Nato kan öva tillsammans med Sverige, samt med regeringens godkännande placera trupper, och rentav kärnvapen, på svenskt territorium.

Washingtons röst i TTIP-förhandlingarna


Förhandlingarna mellan USA och EU-länderna om frihandelsavtalet TTIP går lite sisådär just nu. Flera länder, och en stor del av Europas befolkning, är med all rätt skeptiska till ett avtal som kan ge USA:s multinationella bolag möjlighet att köra över europeiska företag, och sätta arbetarrättigheter på undantag. Tyska och franska ministrar har förklarat TTIP-avtalet dött men ett land står tappert upp för ett frihandelsavtal med USA – nämligen Sverige.

”Det är ingen hemlighet att det finns förväntningar i Washington att Sverige kommer att fortsätta vara pådrivare för processen i takt med att förhandlingarna drar igång och kontroversiella frågor kommer upp till ytan”, skrev Huffington Post redan 2013 när TTIP-förhandlingarna började.

I Sverige är såväl socialdemokrater som moderater och fackföreningar som arbetsköpare, överens om TTIP-avtalets förträfflighet. EU:s svenska handelskommissionär Cecilia Malmström (L) har försäkrat för The Independent (12/5 2015) att hon ”inte tar mandat från det europeiska folket”. Nej, från vilken sida av Atlanten Malmström tar mandat, kan vi nog gissa.

Skickar asylsökande till CIA:s tortyrkammare


Tortyr och summariska rättegångar är väl inget Sverige stödjer? Jo, när det är USA som ansvarar för tortyren.

Den 18 december 2001 greps två asylsökande egyptier i Sverige av Säpo. De överlämnades sedan till maskerade CIA-agenter på Bromma flygplats.

De två egyptierna fördes till Egypten, då styrt av USA:s kompis Mubarak, där de misshandlades och torterades med bland annat elchocker mot könsorganen.

Två år senare frigavs den ene av egyptierna utan att ha blivit dömd för något brott. Den andre dömdes av militärdomstol, inte för terroristbrott, utan för ”statsfientlig verksamhet”, då han bekämpat Mubaraks blodiga regim.

NSA:s ögon och öron i Ryssland


Det talas mycket om ryska spioner i Sverige. Samtidigt tycks alla ha glömt NSA-skandalen 2013, då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att det svenska spionorganet FRA, Försvarets radioanstalt, spionerar på den politiska ledningen i Ryssland – och skickar informationen till USA.

Enligt Uppdrag granskning betraktade USA:s spionorgan NSA dessa underrättelser som helt unika och lyfte fram Sverige som en ledande partner i spioneriet mot Ryssland. I interna dokument uppmanades NSA:s chefer att inför ett möte med FRA visa tacksamhet för den framstående roll som FRA spelar för USA:s spionage.

Avslöjandet kunde ske tack vare visselblåsaren och tidigare NSA-anställde Edward Snowden, som vid sitt avhopp avslöjade USA:s massövervakning av i princip hela världen.

USA:s vänner är våra vänner

Sverige har sett till att göra de värsta av USA:s allierade även till våra vänner. Mest iögonfallande är kanske Saudiarabien. Gång på gång åker svenska regeringens företrädare till diktaturen för att buga inför kungahuset Saudi. Ja, diktatur skriver vi, trots att Stefan Löfven inte velat definiera den enväldiga monarkin som en sådan.

När detta skrivs har Stefan Löfven precis varit på besök i Riyad. Där har han, enligt regeringens hemsida, bland annat diskuterat ”innovation och hållbarhetsfrågor” med den wahhabistiska kungen.

Med sig hade Löfven Marcus Wallenberg, så låt oss gissa att Saab är sugna på att exportera fler vapen till Saudiarabien – som sedan använder dem mot civilbefolkningen i Jemen eller förmedlar dem till sina (och USA:s) extremistiska rebellgrupper i länder som Syrien och Irak.

Presidentval i USA – eller i Sverige?

Visste du om att det är presidentval i USA snart? Ja, självklart visste du det, eftersom svensk media rapporterat om USA-valet till den grad att man börjar undra om de tror att Sverige är en delstat i USA.

Tidningen Resumé uppmärksammade i våras medias USA-fixering vid den så kallade supertisdagen, då många delstater gick till primärval. Såväl SVT som TV4, Aftonbladet och Expressen hårdsatsade på USA-valet med allt från kroppsspråksanalyser till Facebook-sändningar.

SVT sände live på sin webbsida och hade tv-team på plats i Virginia och Texas. Webbsändningen avslutades med en specialsändning av SVT Nyheter i tv på morgonen. Även TV4 hade ett team på plats och bevakning hela natten. Aftonbladet hade tre journalister på plats och sände live i samarbete med CNN. Bäst (eller värst) i klassen var Expressen som hade hela sju journalister på plats i olika delar av USA och sände live i 14 timmar.

Jämför detta med bevakningen av valen i något av våra grannländer, i EU-stormakten Tyskland, eller för den delen i Ryssland.

USA-dominerad tv-tablå får kritik – av EU!


När till och med EU kritiserar svensk tv för att vara allt för USA-dominerad är det illa. Det var 2009 som EU kritiserade Sverige för att bryta mot ett EU-direktiv skapat för att främja europeisk tv-produktion, enligt tidningen Journalisten. Bara 45 procent av det svenska tv-utbudet var producerat i Europa. Det kan jämföras med Danmarks 80 procent eller Finlands 69 procent. Bara Lettland var sämre.

Istället är det USA som dominerar i svensk tv. 11 procent av SVT:s utbud och 33 procent av TV4:s utbud var USA-producerat. Det var ändå ingenting mot TV3 och TV6 som hade 83 respektive 81 procent US-amerikanskt material.

Nog för att alldeles för mycket styrs också från Bryssel, men i detta fall har nog EU-byråkraterna en poäng. Eller så känner de sig helt enkelt hotade – kanske kommer Sverige att lämna EU och söka medlemskap i USA?