Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Protester i Tunisien mot IMF

Sju år efter Ben Ali-diktaturens fall är tiotusentals tunisier åter ute på gatorna i protest mot de styrande. Den utlösande faktorn var ett åtstramningspaket som regeringen lade fram efter påtryckningar från IMF.


”Vi kommer att fortsätta sätta press på regeringen tills den nya finanslagen, som gör de fattiga fattigare och de rika rikare, ändras”, sade Folkfrontens ledare Hamma Hammami inför tusentals demonstranter i huvudstaden Tunis den 14 januari. Folkfronten grundades 2012 av tolv socialistiska och kommunistiska partier.

Demonstrationen i söndags arrangerades av den fackliga centralorganisationen UGTT tillsammans med Folkfronten och andra oppositionspartier. Den avslutade en vecka av protester runt om i Tunisien.

På en del håll har dessa mynnat ut i våldsamma sammanstötningar med polis. En person har dödats och närmare 800 har gripits. En del av våldet och plundringarna skylls på kriminella, som utnyttjat de politiska manifestationerna för egen vinning.

Den utlösande faktorn bakom protesterna är den nya finanslag som trädde i kraft 1 januari. Den godkändes av parlamentet redan förra året, men det var först när effekterna blev direkt märkbara som missnöjet svämmade över.

Finanslagen innebär kraftiga åtstramningar med motiveringen att minska budgetunderskottet. Det sistnämnda är något som långivaren Internationella valutafonden (IMF) pressat Tunisien att genomföra.

De nya åtgärderna innefattar minskade subventioner och höjda skatter, vilket gjort bland annat bränsle, livsmedel, telefonsamtal, internet och bilinnehav dyrare.

Åtstramningarna kommer i en tid när många invånare redan är missnöjda över försämrade levnadsförhållanden. Den tunisiska ekonomin har krympt sedan störtandet av Ben Ali-diktaturen 2011, ungdomsarbetslösheten uppgår till 35 procent och fattigdomen ökar.

Till ovanstående kommer ett missnöje med brutna vallöften från de två regeringspartierna, det sekulära socialliberala Nidaa Tounes och det moderat islamistiska Ennahda.

De två partierna var varandras huvudmotståndare i parlamentsvalet 2014, men resultatet blev att de så småningom bildade en koalitionsregering. Väl vid makten ersattes löftena om jobb och social trygghet av klassisk åtstramningspolitik à la IMF.

Medan västvärlden applåderar den nyliberala regeringspolitiken är mottagandet från det egna folket svalare. Det är inte bara deltagarna i fackens och vänsterns demonstration i Tunis som talar om ett svek mot 2011 års ”revolution”.

Många internationella medier har på plats i Tunisien intervjuat människor som påpekar att deras situation och levnadsförhållanden är lika illa idag som när Ben Ali flydde till Saudiarabien under massprotesterna för sju år sedan.

Efter ett möte mellan olika oppositionsrörelser utlovar Folkfrontens ledare Hamma Hammami nya protester: ”Vi kommer att stanna på gatorna och höja tempot i protesterna fram till dess att den orättvisa finanslagen rivs upp.”

En ny demonstration framför parlamentet i Tunis är utlyst till den 20 januari.