Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Presidentval i Syrien

Trots kriget och den svåra situationen i landet kommer Syrien att hålla presidentval 3 juni. "Valet är ett budskap till omvärlden att inget kan hindra livet i Syrien från att gå vidare", säger Damaskusbon May Almoudalal.


Utlysandet av presidentvalet i Syrien har kraftfullt fördömts i västvärlden. Omdömena varierar från ”bluffval” och ”parodi på demokrati” till ”hinder för fred”.

Naturligtvis är förutsättningarna för ett val svåra. Delar av landet befinner sig fortsatt i ett krigstillstånd och flera miljoner syrier är på flykt från sina hem. Men invånare i Syrien som Proletären talat med försvarar utlysandet av presidentvalet.

– Att västmedia dömer ut valet går bara i linje med att deras regeringar i demokratins namn stött terrorismen i Syrien, säger engelskläraren Aliaa Mafouz Ali.

Hon har tidigare intervjuats av Proletären och är bosatt i Latakia, en stad vid Medelhavskusten som på senare tid utsatts för de väpnade gruppernas härjningar.

Att i denna situation hålla val är ingen enkel uppgift. Men Aliaa Mafouz Ali påpekar att allt fler områden, inklusive de flesta stora städerna, numera är under regeringens kontroll. Förra veckan slöts ett avtal som innebar att de väpnade grupper efter två års ockupation lämnade de centrala delarna av Homs, landets tredje största stad.

Aliaa Mafouz Ali frågar retoriskt vad alternativet till att hålla val skulle vara.

– Ska vi ge makten till al-Qaidakrigare? Moderata kannibaler? Eller marionetter till västvärlden?

Också May Almoudalal, som arbetar för NGO:n Danska flyktingrådet i Damaskus, framhåller vikten av att fullfölja valet.

– Kriget är ingen anledning att inte genomföra det. Valet blir snarare ett sätt att utmana terroristerna, och det är ett budskap till omvärlden att inget kan hindra livet i Syrien från att gå vidare, förklarar hon.

Vad kritikerna i väst väljer att blunda för är att valet 3 juni är en del i Syriens demokratiseringsprocess. Vad som började med införandet av en ny konstitution och parlamentsval 2012 följs nu av ett presidentval med flera kandidater.

Naturligtvis finns stora brister i reformprocessen, och utomstående makter försöker ihärdigt sabotera den genom att stödja rebellgrupper med pengar och vapen.

Men jämfört med tidigare val i Syrien, och jämfört med ”demokratin” i västallierade arabstater som Saudiarabien eller Jordanien, framstår den syriska processen som ett föredöme.

Att det som sker är ett steg framåt är något som Aliaa Mafouz Ali lyfter fram.

– Presidentvalet med flera kandidater är ett unikt steg i det syriska politiska livet, vilket förhoppningsvis kommer att blomstra i framtiden efter att kriget tagit slut.
Fakta

Presidentval i Syrien

Så utsågs presidentkandidaterna
  • Presidentvalet blir det första under 2012 års konstitution, som avskaffade Baathpartiets maktmonopol. För första gången finns flera kandidater att rösta på.
  • Totalt registrerade sig 24 personer som kandidater. Enligt konstitutionen måste en kandidat ha stöd från minst 35 parlamentsledamöter av totalt 250 för att bli godkänd. Tre av de 24 fick tillräckligt parlamentariskt stöd.
Parlamentet
  • Det nuvarande parlamentet valdes i maj 2012 i enlighet med den nya konstitutionen. Valdeltagandet var 51 procent.
  • Baathpartiet, i vilket Bashar al-Assad är ordförande, är störst med 134 ledamöter. Övriga mandat innehas av andra partier eller oberoende kandidater.
  • Syriens kommunistiska parti (Bakdash) har åtta ledamöter medan Syriens kommunistiska parti (Förenat) har tre.
  • Oppositionella Folkfronten för förändring och befrielse, i vilket det radikala partiet Folkviljan ingår, har fem mandat.
De tre kandidaterna
  • Bashar al-Assad är född 1965, son till Syriens tidigare president Hazez al-Assad och utbildad ögonläkare. Har varit president sedan 2000. Nuvarande mandatperiod går ut i juli.
  • Maher Hajjar är född 1968 och valdes in i parlamentet 2012. Var tidigare medlem i det största kommunistpartiet innan han var med och grundade partiet Folkviljan. Folkviljan har länge krävt demokratiska reformer och kritiserat Assadregeringens nyliberala reformer, som lett till arbetslöshet och ökade klyftor.
  • Hassan al-Nouri, född 1960, är en liberal affärsman från Damaskus. Han har ekonomutbildning från US-amerikanska John F Kennedy University och har suttit i parlamentet och varit minister. Profilerar sig med krav på kamp mot korruptionen samt för en friare ekonomi.