Hoppa till huvudinnehåll
Av

Olagligt beslut i Arabförbundet

Arabförbundet beslutade 26 mars på sitt möte i Qatars huvudstad Doha att ge Syriens plats till ”Syriska nationella koalitionen”. Detta är en grupp som formades i Doha i november 2012. Mötet erkände också medlemsstaternas rätt att förse denna koalition med vapen.


Ryssland reagerade starkt mot beslutet och menade att det var både olagligt och oförsvarbart. Utrikesminister Sergei Lavrov konstaterade att Arabförbundet med detta har avvisat en fredlig lösning. Vidare frågade han sig hur Lakhdar Brahimi, som är FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud för att medla i den syriska konflikten, ska kunna arbeta när hans arbetsgivare så tydligt visar att medling inte kan komma på tal, endast beväpning av regeringsfientliga styrkor.

Även från kinesiskt håll uttrycktes missnöje med beslutet.

Syriens medlemskap i Arabförbundet suspenderades i november 2011 på grunder som stred mot förbundets stadgar. Även det senaste beslutet var felaktigt, vilket påpekats av Irak och Algeriet, eftersom stadgarna slår fast att endast stater kan vara medlemmar och att förbundet inte får verka för regimskifte i ett medlemsland.

Från Egypten, vars president Mohamed Morsi tidigare ropat efter Bashar al-Assads avgång, deklarerades att man att man nu är motståndare till utländsk intervention och tanken på att tvinga fram ett regimskifte med våld.

Under mötet uttryckte också förbundets fattigare länder, som Sudan, Jemen och Somalia, kritik mot att vissa medlemmar är så fixerade vid att skicka vapen till Syrien samtidigt som man ignorerar den stora fattigdom som finns i arabvärlden.

Beslutet om att ge en utlandsbaserad oppositionsgrupp Syriens plats i förbundet var en konsekvens av mötets slutdokument, som antogs i en omröstning där Libanon valde att lägga ner sin röst och övriga länder röstade för.

Även om inte fler medlemsländer tydligare sätter ner foten så framstår det allt tydligare att Arabförbundet nu i praktiken styrs av de ekonomiskt starka Gulfstaterna, med de monarkistiska diktaturerna Saudiarabien och Qatar i spetsen. Klart är också att de krafter som nu representerar Syrien i Arabförbundet inte har någon som helst legitimitet som representanter för det syriska folket. Man kan därmed på goda grunder ifrågasätta hela Arabförbundets rätt att tala för de arabiska folken.
Daniel Uppström