Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Erdogan anklagas efter terrorattack mot socialister

Minst 31 personer dödades och ett hundratal skadades i måndags i en självmordsattack i staden Suruc, nära den syriska gränsen och gränsstaden Kobane (Ayn al-Arab). Självmordsbombaren utlöste bomben på ett möte med Socialistiska ungdomsföreningarnas federation, SGDF.


Den blodiga attacken är den värsta i Turkiet på två år. I Syrien har liknande självmordsattacker mot civila utförda av olika extremislamistiska rebellgrupper varit vanliga under de senaste årens krig.

Enligt officiella myndigheter pekar bevisen i riktning mot Islamiska staten. Samtidigt anklagar många den turkiska regeringen för att för att vara delansvariga för, eller rent av delaktiga i, attentatet och protester har arrangerats i flera städer.

Attacken riktades mot ett möte arrangerat av Socialistiska ungdomsföreningarnas federation, SGDF, som är ungdomsförbund åt De förtrycktas socialistiska parti, ESP. Mötets deltagare, främst turkiska och kurdiska vänsteraktivister, hade precis läst upp ett uttalande om stöd till den syriska staden Kobane som belägrats av Islamiska staten när bomben utlöstes.

Organisationen har tidigare ansökt om att korsa gränsen till Syrien för att delta i uppbyggandet av Kobane. De skulle bland annat bygga ett bibliotek, bygga lekplatser och plantera träd.

ESP har anklagats av turkiska myndigheter för att vara en legal front åt det illegala maoistpartiet MLKP, Marxist-leninistiska kommunistpartiet. MLKP-medlemmar har stridit tillsammans med kurdiska YPG mot Islamiska staten i Kobane och andra delar av norra Syrien. ESP har också deltagit i uppbyggandet av det prokurdiska socialistpartiet HDP, Folkets demokratiska parti, som i juni tog plats i Turkiets parlament efter valframgångarna där de fick 13 procent av rösterna.

Både i Suruc och andra delar av Turkiet har det hållits demonstrationer där ilskan riktats också mot den turkiska staten som länge låtit Islamiska staten operera från turkiska områden. AKP-regeringen och premiärminister Erdogan anklagas för att vilja utnyttja Islamiska staten för att slå både mot Syrien och kurdiska grupper.

Wikileaks-dokument har visat att den turkiska regeringen deltagit i samtal med Qatar och Saudiarabien om att gemensamt intervenera i Syrien för att upprätta ”buffertzoner”. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu har enligt Washinton Post sagt att turkiska armén inte vill delta i attacker mot Islamiska staten om det inte samtidigt inbegriper att störta den syriska regeringen.

I maj rapporterade New York Times hur tiotusentals ton konstgödsel som kan användas till att göra bomber fraktas in till IS-kontrollerade områden i Syrien från den turkiska gränsstaden Akcakale. Samma månad skrev även SVT och nyhetsbyrån Reuters om hur Turkiets underrättelsetjänst levererat vapen till syriska islamistrebeller som sedan anslutit sig till Islamiska staten.