Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Ökad press på Venezuela

Venezuela har drabbats hårt av oljeprisfallet. Landet har tappat hälften av sina exportinkomster.


Detta är ett orosmoment för de progressiva krafterna i hela Latinamerika. Venezuela beräknas få 95 procent av sina exportinkomster från oljan.

Det är dessa inkomster som möjliggjort vänsterregeringens femton år av sociala satsningar. Det har också möjliggjort för Venezuela att erbjuda andra länder förmånliga villkor i samarbeten, som Bolivarianska alliansen för vårt Amerika (ALBA) och PetroCaribe.

Venezuelas utrikesminister Rafael Ramirez och president Nicolás Maduro har i omgångar besökt medlemarna i oljekartellen OPEC för att försöka begränsa produktionen och pressa upp priset. Saudiarabien som exporterar mest olja i världen har hittills vägrat.

I december förra året meddelade Maduro att Venezuela måste skära ned på de offentliga utgifterna. Men neddragningar ska inte ske på utbildning, vård och andra sociala satsningar, utan på politikerlöner, ”lyxkonsumtion” och andra onödiga utgifter.

De förlorade inkomsterna förvärrar situationen för den socialistiska regeringen. Efter president Hugo Chávez död för snart två år är högern på offensiven. Våldsamma protester har kombinerats med ekonomiskt sabotage.

Förra veckan avslöjade myndigheterna ett typexempel på kapitalisternas försök att skapa folkligt missnöje. I delstaten Zulia hittades ett lager med enorma mängder varor som det råder brist på i butikerna. Bland annat fanns där 360 ton tvättmedel.

Situationen förvärras av att USA, samtidigt som Obama började tina upp relationerna med Kuba, införde sanktionerna mot Venezuela.

Precis som Ryssland vänder sig Venezuela österut för att finna en lösning. I början av januari befann sig en latin-amerikansk-karibisk delegation i Kina. På plats i Beijing skrev Maduro under ett avtal om kinesiska investeringar i Venezuela på 20 miljarder dollar.

Totalt planerar Kina att satsa 250 miljarder dollar i Latinamerika och Karibien under de kommande tio åren.