Hoppa till huvudinnehåll
Av
Busschaufför

Ukraina i plundrarnas grepp – statens egendomar reas ut till miljardärer

”Total utförsäljning! REA! 20 procent av ordinarie pris!” Så kan man beskriva den ukrainska regeringens försäljning av statlig egendom under hösten 2015. Detta är en del av en omfattande plundring av det ukrainska folkets tillgångar. Inte blir det bättre av att kuppresidenten Porosjenko placerar brottslingar på maktpositioner.


Ett antal viktiga statliga företag, som enligt den kapitalistiska Forbes institut har ett marknadsvärde på motsvarande 750 miljoner US-dollar, erbjuds försäljning för ca 150 miljoner dollar. Alltså 20 procent av värdet!

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuks annonserade företagsaktionen i maj. Den gäller 164 stora statliga företag, bland andra energiföretagen Centrenergo, Sumykhimprom, Dniproenergo, Zapadenergo och Zaporozhye-kraftbolag.

Den ukrainska staten ger genom privatiseringen det internationella kapitalet kontrollen över landets energi.

Även andra områden berörs. Biomassaföretaget Ukrtorf och det stora byggföretaget Ukrbud kommer att säljas ut liksom tiotusentals hektar bördig jord som försörjer Ukraina med mat. Också fastigheter och strategiska hamnar för landets transporter auktioneras ut, som Odessas hamn.

Arsenij Jatsenjuk reste till USA förra månaden för att göra propaganda för företagsaktionen. Han träffade där senatorn Richard Durbin för att be om ytterligare ett lån på en miljard dollar. Jatsenjuk sa att de 164 företag som nu säljs på aktion är alldeles för få, han vill öka antalet till 1200!

”Det är en panikförsäljning”, kommenterar Forbes institut. Jatsenjuk försöker inte dölja det. Han uttalade sig om företagsaktionen med följande ord: ”En dollar? Jag tar det!”.

Det borde vara lättsålt! Men så är det inte. Kapitalet dras som flugor till Jatsenjuks panikförsäljning, men tveksamheten och försiktigheten är ändå påtaglig.

Saken är den att man skräms av den enorma korruption i Ukraina som bara ökar. Det är faktiskt så att den ökar i en takt och omfattning som hade varit helt otänkbar under tidigare regeringar. Premiärminister Jatsenjuk sitter i stormens öga och håller de miljardärer, som tar för sig som aldrig förr, om ryggen.

Att så är fallet fick Nikolai Gordienko erfara. Gordienko var ordförande för Ukrainas finansinspektion men fick sparken av Jatsenjuk i mars. Gordienko fick frågan av en journalist varför han hade fått sparken. ”Förmodligen för att jag gjorde ett bra jobb”, svarade han.

Vad hände? Nikolai Gordienko fick i uppdrag av Arsenij Jatsenjuk att granska tidigare regeringars räkenskaper med sikte på att upptäcka korruption och penningstöld i de statliga företagen.

Gordienkos arbetsgrupp gick igenom företags räkenskaper och kunde visa på många fall av storkorruption. Men i detta arbete snubblade gruppen över bevis för ännu större korruption under Jatsenjuks regering. Denna granskning ingick inte i finansinspektionens uppdrag, men de åtog sig den ändå.

Stora statliga företag som Ukrtransgas, Ukrgasdbyvannya, Ukkrzalisnitza, Ukrzalispostach och Ukrpochta kontrollerades av Gordienkos finansinspektion. De visade att enorma belopp på över 10 miljarder griven, ca 470 miljoner US-dollar, var försvunna. I finansministeriet var 40 miljoner griven borta!

Nikolai Gordienko drog den givna slutsatsen: ”Korruptionen i Ukraina leds av Jatsenjuks regering”. Han pekar särskilt ut privatiseringen av Ukrtelecom som ett bedrägeri på flera miljarder griven. Allt som allt lämnade Gordienko en rapport till statsåklagare om att över sju miljarder griven stulits under Jatsenjuks regering. Gordienko fick sparken och hotas nu med åtal.

Skandal efter skandal gör att Ukraina sjunker allt djupare ner i träsket. Inte så märkligt, det är ju miljardärerna, de verkliga megatjuvarna, som sitter i regeringen.

Saken blir inte bättre av att premiärminister Jatsenjuk nominerat en ny ordförande för Fonden för statens egendom, den statliga organ som ska ta hand om utförsäljningen av de statliga företagen. Valet föll på Igor Bilous, en trettiosexårig ekonom utbildad i Storbritannien. Han är en extrem nyliberal som under 2000-talet arbetat för bank- och investeringsfirmor kopplade till miljardären George Soros ukrainska International Renaissance Foundation.

Bilous var fram till mars i år ordförande för Skatteverket i Ukraina. Han fick gå när omfattande korruption i Skatteverket kom till upp till ytan genom en undersökning startad av Jatsenjuk själv. Bilous två vicechefer greps av polisen, han han själv blir ordförande för Fond för statens egendom!

Detta lär inte få de presumtiva köparna av statliga ukrainska företag att bli mindre skrämde av korruptionen.

Utförsäljnings resultat kan bli märkligt. Allt tyder på att kampen om de statliga företagen i Ukraina kommer att stå mellan kända ukrainska och ryska miljardärer. I vissa fall kan de få konkurrens av kinesiska företag. Men i det stora hela lär Jatsenjuks panikförsäljning av de statliga företagen bli en omfördelning bland ukrainska och ryska miljardärer. Varken mer eller mindre.

Det är i detta sammanhang vi ska se Ukrainas kuppresidents Petro Porosjenkos nominering den 30 maj av Mikheil Saakasjvili till guvernör för Odessas län. Saakasjvili är före detta president i Georgien, där han är efterlyst för stöld och korruption. Han var tidigare bosatt i USA där han har flyktingstatus.

Saakasjvilis hör till de mest extrema följeslagare av USA:s politik mot Ryssland. Som Georgiens president tvekade han inte att starta ett krig mot utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien för att göra det imperialismen krävde av honom.

Porosjenko gjorde först Saakasjvili till ordförande för Ukrainas internationella råd för reformer. 30 maj blev Saakasjvili guvernör i Odessa, samma vecka som han fick ukrainska medborgarskap av Porosjenko.

Man kan tycka att det är märkligt att Porosjenko ger flera av de tunga posterna i landets administration till utlänningar. Finns då inga ukrainare som kan ta de viktiga posterna i landet?

Egentligen är detta fel fråga att ställa. Porosjenko gör som imperialismen vill, i det närmaste vad CIA och Soros kräver av honom.

Mikheil Saakasjvili fick Odessa och nu gäller det för honom att fortsätta göra det som förväntas av honom. Till Odessa tar Saakasjvili med sig sina närmaste, som också funnits i Ukrainas internationella råd för reformer. Till exempel är den nya överåklagaren i Odessa georgiske Zurab Adeisjvili, en brottsling efterlyst av Interpol.

Odessa län är ett stort och mycket viktigt område med stora ekonomiska intressen. Odessas hamn är en av Svarta Havets största hamnar och är mycket viktigt för landets transporter. Men hos befolkningen finns starka proryska och anti-Kievstämningar. Saakasjvilis främsta uppgift blir att kuva folket i Odessa. Att få odessiterna att underställa sig Kiev, att inte våga revoltera, att inte återigen våga visa mod, vilket de har gjort de senaste veckorna.

Därefter kommer de ekonomiska intressena. Odessas tidigare guvernör, Igor Palytsya, ansågs vara kompanjon med miljardären Igor Kolomoiskj, som är presidenten och miljardären Porosjenkos stora rival på det ekonomiska området. Nu tänker Porosjenko med Saakasjvilis hjälp ta över vad han kan för egen vinning.

Det finns också en annan viktig uppgift för Mikheil Saakasjvili i imperialismens tjänst. Han kan vara utsedd att starta ett nytt krig. Det gäller Moldaviens utbrytarrepublik Transnistrien, ett område mellan floden Dnestr och Ukraina. Transnistrien har ingen havskust och dess enda naturlig möjlighet till kontakt med Svarta Havet är floden Dnestr i närheten av Odessa.

Transnistrien utropade sig självständigt 1990 efter en folkomröstning där över 90 procent av befolkning röstade för självständighet. Moldavien försökte då sätta stopp för självständigheten med krig och invasion, men det lyckades inte.

Befolkningen i Transnistrien försvarade sig väl, och de sovjetiska trupper som då fanns i området gick emellan och satte stopp för kriget. Så har tillståndet varit sen dess. Ryska trupper i området står som garant för fred vilket har accepterats av alla.

Men nu vill imperialismen i sin strävan att dominera det stora området väst om Ryssland göra slut på den ryska arméns närvaro. Ukrainas kuppresident Porosjenko vill provocera fram en konflikt med syfte att tvinga bort de ryska trupperna. Porosjenko hotar att sätta stop för Rysslands möjlighet att använda ukrainskt territorium för att försörja och byta ut de ryska trupperna stationerade i Transnistrien.

För detta uppdrag behöver Porosjenko en dåre i Odessa som är beredd att ta till de medel som behövs för att genomföra denna imperialistiska provokation. Porosjenko har för att hjälpa ”dåren” skickat nya trupper till Odessa.

Samtidigt godkände det ukrainska kupparlament en ny lag där utlänningar tillåts ta jobb som soldater i den ukrainska armén. ”Flera nya enheter på upp till 1000 män, färdiga och motiverade för strid och med stridsvana, förväntas bildas”, enligt motionen i parlamentet.

I Ukraina är det knappast någon som vill gå i krig för miljardärerna. Då återstår att betala legosoldater. De internationella bemanningsföretagen i krigsbranschen, som Academi/Blackwater med flera, kan se fram emot stora affärer.

Framtiden för Ukraina verkar mörk och svår. Förhoppningsvis tar det med sig något nytt och positivt.
Fakta

Ukraina i plundrarnas grepp – statens egendomar reas ut till miljardärer

Allt tyder på att kampen om de statliga företagen i Ukraina kommer att stå mellan kända ukrainska och ryska miljardärer.