Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Ukraina håller på att brytas sönder”

Med Washington bakom sig håller de styrande i Ukraina på att driva landet mot kollaps. Nyliberal ekonomisk politik kombineras med krig mot det egna folket. Så beskriver Olga Levtjenko från Ukrainas kommunistiska parti läget 100 dagar efter statskuppen.


När drygt 40 kommunist- och arbetarpartier möts i belgiska Louvain-la-Leuve får Ukrainas kommunistiska partis representant ett särskilt varmt mottagande.

– Jag vill tacka för allt stöd. Tillsammans kan vi stoppa fascismen, säger Olga Levtjenko när hon på det internationella seminariet rapporterar om den våldsamma och farliga situation som Ukraina befinner sig i.

Hon är en av kommunistpartiets ledamöter i det nationella parlamentet och vice sekreterare i partiorganisationen i Kiev.

Statskuppen i Ukraina, västs inblandning och den blodiga konflikten i öster är ett återkommande ämne på seminariet, vars tema är imperialismen 100 år efter Första världskrigets utbrott. Ukrainas kommunistiska parti har drabbats hårt av de fascistiska krafternas frammarsch.

– Det pågår ett krig mot kommunistpartiet, säger Olga Levtjenko.

Det som började med attacker mot monument för segern över fascismen i Andra världskriget gick snart över i våld mot kommunistpartiets aktivister och lokaler.

– Mitt eget kontor vandaliserades och ockuperades utan att polisen gjorde något. Samtidigt står parlamentets talman Oleksandr Turtjynov och säger att kommunistpartiet borde förbjudas. Det finns ingen respekt för lag och ordning i dagens Ukraina.

När seminariet genomförs har det gått drygt hundra dagar sedan statskuppen 22 mars då fascister och liberaler tillsammans tog makten. I maj genomfördes ett val som västvärlden utmålat som demokratiskt.

Det ukrainska kommunistpartiet lanserade först partiordföranden Petro Symonenko som presidentkandidat, men valde under kampanjens gång att bojkotta hela valet. Det eskalerande kriget i östra Ukraina och våldet mot kommunisterna omöjliggjorde ett demokratiskt och legitimt val.

– Presidentvalet 25 maj var en fars, säger Olga Levtjenko. Det verkliga regim-skiftet skedde inte efter valet utan i samband med kuppen. Det var USA och EU som kom överens om att Petro Porosjenko skulle bli president, Arsenij Jatsenjuk premiärminister och Vitalij Klytjko borgmästare i Kiev.

Olga Levtjenko tecknar en bild av de många motstridiga intressen som står mot varandra i dagens Ukraina.

Allt började när den tidigare presidenten Viktor Janukovitj valde att inte skriva under avtalet med EU på grund av dåliga villkor för Ukraina. När han istället föredrog tullunionen med Ryssland inledde väst och dess ukrainska vänner sina motaktioner. De drog nytta av ett existerande folkligt missnöje i Ukraina.

Förutom den storpolitiska maktkampen mellan väst och Ryssland om kontrollen över det strategiskt viktiga landet finns också motsättningarna mellan Ukrainas storkapitalister. Oligarker som stödde den störtade presidenten har nu förlorat sina privilegier till andra oligarker.

– President Porosjenko är själv mångmiljardär och flera andra oligarker har utsetts till regionala ledare, säger Olga Levtjenko. Men vi är emot oligarkerna oavsett vilka de är.

Under de gångna månaderna har det blivit allt tydligare att folkflertalet inte har något gott att vänta från de nya härskarna. Sociala nedskärningar har inletts samtidigt som priserna på mat, mediciner, el och gas stigit dramatiskt. Kommunistpartiet varnar för att antalet fattiga i Ukraina kommer att fördubblas. Samtidigt kommer nya korruptionsavslöjanden.

– Den nya regeringen stjäl folkets pengar precis som den förra, säger Olga Levtjenko.

Den folkfientliga politiken märks också i den massiva upptrappningen av våldet. Enligt Olga Levtjenko är det ukrainska oligarker som finansierar de väpnade fascistgrupper som attacker folket i framförallt östra delen av landet.

– Efter 100 dagar har regeringen visat att den håller på att leda Ukraina mot en total kollaps. Krim är förlorat och det är inbördeskrig i öster. Ukrainas fortsatta existens som stat är hotad.

– Vi kräver att alla krigshandlingar genast avbryts, fortsätter Olga Levtjenko och pekar ut kommunisternas väg till fred och för att rädda Ukraina som land:

Ett stopp för regeringens så kallade antiterroristoperation mot det egna folket, avväpning av alla illegala väpnade grupper, fredsförhandlingar med deltagande av alla folkliga organisationer och ett slut på den utländska inblandningen.

Alla partier på seminariet i Louvain-la-Leuve är inte överens med Ukrainas kommunistiska partis ståndpunkter. Andra representanter från regionen framför en till delar motstridig bild.

Ryska federationens kommunistparti står bakom Rysslands annektering av Krim. Vad som skett är, enligt de ryska kommunisterna, att en historisk oförrätt upphävts. Sextio år efter det olagliga ”bortskänkandet” av Krim har området återförts till moderlandet.

Ukrainska kommunisters förbund kritiserar Olga Levtjenko för att hennes parti inte stödjer upproret i öster. Vad som händer är, enligt Ukrainska kommunisters förbund, ett arbetaruppror mot de fascister och oligarker som förts till makten genom västimperialismens kupp.

Olga Levtjenko får i diskussionen frågor om hur Ukrainas kommunistiska parti ser på arbetarnas roll i östra Ukraina och utropandet av de så kallade folkrepublikerna i Donetsk och Lugansk.

– Vi stöder de krav som arbetarna i öster reser, svarar hon. Arbetarklassen vet att den inte har något att vinna på frihandelsavtalet med EU. Det betyder stängda fabriker, förlorade jobb och sociala nedskärningar. Men vi stöder inte plundringen av vapenförråd och inte den väpnade kampen. Konflikten måste lösas med fredliga medel.

Vad gäller de folkomröstningar om självständighet som genomförts i Donetsk och Lugansk har kommunistpartiet kritik mot genomförandet och hur frågorna formulerades.

Men Olga Levtjenko säger samtidigt att resultatet i omröstningarna ger uttryck för en opinion som måste tas på allvar, till exempel vad gäller ryska språkets ställning och kravet på ökad självständigt.

– Folket i östra Ukraina vill ha förändring. Man måste lyssna på deras åsikter.

Olga Levtjenko får slutligen frågan om varför partiet inte lämnat parlamentet i Kiev i protest mot kuppen och regeringens krig i öster.

– Kommunisterna i parlamentet är bara 30 ledamöter av 450. Parlamentet förlorar inte sin legitimitet bara för att våra platser är tomma, svarar Olga Levtjenko.

– Dessutom vill de styrande förbjuda kommunisterna, och de har vid ett tillfälle kastat ut oss från en parlamentsdebatt. I det läget kan inte vi ge upp den enda plats där vi kan tala och höras över hela landet.