Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Socialister framåt i danskt kommunval

Det radikala socialistiska partiet Enhedslisten tredubblade sitt tröstetal i förra veckans kommunval i Danmark. Samtidigt backade Socialistisk Folkeparti som sedan förra riksdagsvalet suttit i regeringskoalition med Socialdemokratiet och Det Radikale Venstre.


Liksom Norge håller Danmark kommun- och regionsvalen åtskilda från riksdagsvalet. Redan i riksdagsvalet 2011 gick Enhedslisten, ett parti som bildats som en allians mellan flera mindre vänsterpartier, framåt och fick 6,7 procent av rösterna, från att tidigare ha legat runt 2-3 procent.

Totalt får partiet 117 kommunala mandat, jämfört med tidigare 14. I Köpenhamn blev partiet näst störst med 19,5 procent av rösterna.

Valet präglades av missnöjesröstande och viss politisk polarisering. Det konservativa och rasistiska partiet Dansk Folkeparti fick drygt 10 procent av rösterna och ett litet populistiskt parti, Liberal Alliance, fick nära 3 procent. Även de mindre kommunistpartierna gick framåt lokalt, men var långt ifrån mandat.

Efter riksdagsvalet 2011 bildade Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti och socialliberala Det Radikale Venstre en minoritetsregering, efter att Enhedslisten stött regeringen i budgetförhandlingarna.

Regeringens åtgärdsprogram och arbetsmarknadspolitik har skett enligt samma modell som i Sverige, skattelättnader för de med arbete och hårdare press på de arbetslösa. Efter förhandlingar om en skattereform deklarerade Enhedslisten sig i juni förra året som oppositionsparti och regeringen har istället sökt sig högerut för stöd.

Kommunvalet visar missnöjet, framförallt bland Socialistisk Folkepartis väljare, med regeringens högerpolitik. Socialistisk Folkeparti tappar nästan 9 procentenheter, från 14,5 procent till 5,6 procent. Partiet har också förlorat många medlemmar till bland annat just Enhedslisten.

Socialdemokratiet har i opinionsundersökningar legat långt under förra riksdagsvalets resultat men partiet lyckades ändå hålla ställningarna i kommunvalet hyfsat, och backade endast någon procentenhet.

I Köpenhamn och Århus ställde även danska kommunistiska partier upp på gemensamma listor som samlade 0,4 respektive 0,2 procent av rösterna, vilket dock är betydligt mer än tidigare val.

Jørgen Petersen, ordförande för Kommunistisk Parti, beskriver på tidningen Arbejderens blogg en valrörelse där välfärdsfrågorna inte varit i fokus på grund av den tvärpolitiska enigheten om ”ekonomiskt ansvar”.

Han menar att Enhedslisten lyckades samla dem som velat försvara välfärden och solidariteten men att dess valframgångar ”måste omsättas i ökad politisk aktivitet utanför kommun- och regionförsamlingar” för att nå varaktigt resultat.
Fakta

Socialister framåt i danskt kommunval

Danska partier till vänster
  • Socialistisk Folkeparti är Vänsterpartiets systerorganisation och bildades som en högerutbrytning ur Danmarks Kommunistiske Parti 1959.
  • Enhedslisten – de Rød-Grønne bildades som en allians mellan Danmarks Kommunistiska Parti (DKP) och flera andra mindre vänsterpartier på 90-talet. Idag fungerar partiet som ett självständigt parti där dubbelorganisering är tillåtet. Därför är vissa medlemmar även med i till exempel DKP.
  • Det Radikale Venstre är, trots namnet, ett socialliberalt parti.
  • I Danmark finns flera olika partier som kallar sig kommunistiska: Kommunistisk Parti (som svenska Kommunistiska Partiet upprätthåller kontakter med), Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD), Danmarks Kommunistiska Parti (DKP) och Arbejderpartiet Kommunisterne.
  • I Århus ställde Kommunistisk Parti och KPiD upp på den gemensamma listan Kommunistisk Fælleliste och i Köpenhamn ställde dessa två samt DKP upp gemensamt på listan Kommunisterne.
  • Listan Kommunisterne fick 0,4 procent, (1177 röster) i Köpenhamn.
  • Listan Kommunistisk Fællesliste fick 0,2 procent (348 röster) i Århus.